INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ogromna "baterija" za napajanje luksuznog odmarališta

17.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Energetksi efikasan projekat na zapadnoj obali Saudijske Arabije pod nazivom "Coral Bloom" predstavlja živopisan ostrvski raj za turiste. Ovo luksuzno odmaralište uključivaće 11 hotela. Napajaće se energijom dobijenom od sunca i vetra. Ovi sistemi za generisanje energije će biti povezani sa ogromnom baterijom. Ideja je temeljena na činjenici da Saudijska Arabija neće imati zauvek rezerve nafte i da se svet okreće zdravoj budućnosti bez fosilnih goriva. Ovo podržava i prestolonaslednik Mohammed bin Salman. Iza projekta stoji firma Foster + Partners.

Coral Bloom - ostrvski raj za turiste

Coral Bloom (Foto: Red Sea Development Company)

"Coral Bloom" će biti deo većeg poduhvata koji je planiran za lokaciju duž Crvenog mora pod nazivom “Red Sea Project” koji će se prostirati na 28.000km² i u okviru njega će biti smešteno 50 hotela. Što se tiče luksuznog odmarališta "Coral Bloom" ono će biti izgrađeno na ostrvu Shurayrah koje je tako pozicionirano da predstavlja "kapiju" za ostala netaknuta ostrva - ukupno 21. Kompleks će biti osmišljen da čuva prirodu a karakterisaće ga "najveći na svetu niz baterija" sa kapaciitetom od 1.000MWh koji će biti povezan na sisteme za genersianje sunčeve i eolske energije. Uključivaće, takođe i sisteme za tretman otpadnih voda, njivovo recikliranje i ponovno upotrebljavanje za navodnjavanje.

Coral Bloom - ostrvski raj za turiste

Coral Bloom (Foto: Red Sea Development Company)

Ova ogromna "baterija" zapravo možda i neće biti najveća na svetu jer je Australija nedavno najavila od 1,2 gigavata što je za malo veće. Svakako još uvek nije ni jedna ni druga ugledala svetlost dana, a šta će se desiti do realizacije projekta ostaje da se vidi. Energija će se skladištiti u okviru tih baterija kako bi se podržala energetska neyavisnost na celom ostrvu, pružajući snagu potrebnu noću kada solarna proizvodnja nije moguća. Napajanje će biti obezbeđeno i u slučaju prekida zbog potencijalnih kvarova ili peščanih oluja koje takođe mogu uticati na proizvodnju struje.

Coral Bloom - ostrvski raj za turiste

Coral Bloom (Foto: Red Sea Development Company)

Hoteli u okviru odmarališta, njih ukupno 11, zamišljeni su da nemaju hodnike, dok je fokus na otvorenom prostoru i ventilaciji. Objekti će biti uklopljeni u krajolik i povezani pešačkim stazama i molovima. Montažne konstrukcije od laganih materijala će biti napravljene van lokacije i montirane na samom mestu. Zbog karakterističnog podneblja, biće naneta zemlja i pesak za stvaranje novih plaža i laguna koje trebaju da pomognu da se "ojača" ostrvo u slučaju porasta nivoa mora.

Coral Bloom - ostrvski raj za turiste

Coral Bloom (Foto: Red Sea Development Company)

Iz kompanije Foster + Partners je rečeno da će prirodne lepote biti zadržane i da će se projekat uklopiti u postojeći pejzaž sa mogučnošću dodavanja elemenata i poboljšanja karakteristika ostrva gde je moguće. U planu je da projekat bude završen do kraja 2022. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;