Generisanje solarne energije od unutrašnjeg osvetljenja

18.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Solarne ćelije od perovskita u poslednje vreme privlače pažnju zbog svoje efikasnosti. Međutim, ovi materijali sadrže toksično olovo, pa su shodno tome naučnici otkrili sigurnije i zelenije vrste apsorbera svetlosti, došavši do toga da se energija iz unutrašnjeg osvetljenja može sakupljati s impresivnom efikasnošću. Istraživanje su sproveli naučnici iz Kine i Velike Britanije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com) 

Fokus istraživanja je bio na bezolovnim materijalima inspirisanim perovskitom (PIM), koji su u fazi izrade za upotrebu u solarnim ćelijama sledeće generacije. Po strukturi su slični tipičnim olovno-halogenidnim perovskitima, ali ne sadrže iste otrovne sastojke. Ovo ih čini sigurnijim za upotrebu, ali je problem što ne upijaju sunčevu svetlost s jednakom efikasnošću.

Ispostavilo se da je zatvoren prostor mesto gde bi se pokazala njihova efikasnost. Tim istraživača je uzeo par uzorkovanih PIM-ova i istražio njihove karaktersitike u uslovima unutrašnjeg osvetljenja. Otkriveno je da iako su gepovi preširoki da bi se istakli u solarnim aplikacijama, oni su bili gotovo savršeni za sakupljanje svetlosti u zatvorenom. Prema istraživačima, PIM-ovi su mogli da rade sa efikasnošću od oko 1% na sunčevoj svetlosti, što se povećalo na četiri ili pet procenata pod unutrašnjim osvetljenjem.

Iako je ovo daleko od nekih eksperimentalnih solarnih ćelija od perovskita u zatvorenom, naučnici kažu da je to u skladu sa trenutnim industrijskim standardima za zatvorene fotonaponske sisteme. Uspeli su da pokažu da milimetarski PIM-ovi mogu povući dovoljno energije za napajanje tankoslojnih tranzistorskih kola, ali potencijal tu ne prestaje.

Koautor studije dr Robert Hoye sa Imperial College u Londonu rekao je da efikasnim apsorbovanjem svetlosti koja dolazi iz svetiljki koje se obično nalaze u kućama i zgradama, materijali mogu pretvoriti svetlost u električnu energiju sa efikasnošću u rasponu komercijalnih tehnologija. Takođe je dodao da je identifikovano nekoliko mogućih poboljšanja koja će omogućiti da ovi materijali u bliskoj budućnosti nadmaše karakteristike trenutnih fotonaponskih tehnologija u zatvorenom.

Tim razmišlja o tome da se jednog dana ove vrste materijala koriste tako što će crpeti svetlost od lampi i sijalica, zvučnika, mobilnih uređaja i senzora. Međutim, pre nego što sve ovo zaživi, potrebno je uraditi puno istraživanja.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...