IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ekološko odmaralište od bambusa i nabijene zemlje

04.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ekološko odmaralište "Ulaman" u selu Kaba-kaba na Baliju izgrađeno je od lokalnih prirodnih materijala i ugljenično je neutralno. Glavni materijali korišćeni za ovaj projekat su drvo bambusa i nabijena zemlja. Tehnika nabijanja zemlje korišćena je za zidove prizemlja ovog odmarališta, dok je ostatak konstrukcija izgrađen od bambusa.

Odmaralište Ulaman

Odmaralište "Ulaman" (Foto: Inspiral Architecture and Design Studio)

Odmaralište čine drveni objekti sa zakrivljenim krovovima u vidu vila, gde svaka ima svoj bazen. Materijali su birani kako bi se vile uklopile u ambijent, odnosno okolnu šumu koja se sa jedne strane graniči sa pirinčanim poljima, dok se sa druge nalazi reka. Ova reka inače napaja generator koji služi za napajanje objekata u okviru odmarališta.

Odmaralište Ulaman

Odmaralište "Ulaman" (Foto: Inspiral Architecture and Design Studio)

Zakrivljeni zidovi u prizemlju objekata u odmaralištu izgrađeni su tehnikom nabijene zemlje. Zbog zemlje različite boje koja se postavlja u slojevima i nabija, zidovi su šareni i dopadljivi. Ostatak konstrukcija napravljen je od bambusa, uglavnom ubranog sa same lokacije. Bambus je odabran ne samo zbog svoje održivosti, već i zbog fleksibilnosti koja je arhitektima omogućila da stvore prostore koji odražavaju život u tropskim krajevima.

Odmaralište Ulaman

Odmaralište "Ulaman" (Foto: Inspiral Architecture and Design Studio)

U procesu gradnje učesvovali su lokalni stanovnici. Sudeći po firmi zaduženoj za ovaj projekat Inspiral Architecture and Design Studio ovo je najznačaniji poduhvat koji je koristio nabijenu zemlju u Indoneziji. Izgled vila se tako uklapa u pejzaž da deluje kao da su one tu dospele prirodnim putem, odnosno "nikle" iz zemlje i "ušuškale" se među bogatom vegetacijom. Pored smeštajnih objekata odmarališta tu je i joga studio koji kao da "pluta". Karakteriše ga konzolna konstrukcija koja podupire parabolični paviljon od bambusa.

Odmaralište čini osam smeštajnih kapaciteta i jedna velika rezidencija. Luksuznu notu daju krivolinijski krovovi, kao i odsjaj na površini vijugavog bazena. Projektom su planirani i restoran, spa, "sobe" u vidu mahuna između postojećeg drveća i sl.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;