INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Samodovoljan kompleks od masivnog drveta koji je spreman za izolaciju

12.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Novi projekat samodovoljnog kompleksa predstavljen je za grad Xiong'an u Kini. U pitanju je kompleks mešovite namene koji definiše novi standard u eri nakon pandemije koja je zahvatila svet i koji se može primeniti kao model za različite gradove širom sveta. Pobedničko rešenje je dala arhitekstonska firma Guallart Architects iz Barselone. Njen projekat definiše urbani model koji spaja tradicionalne evropske urbane blokove, kineske moderne kule i produktivnu poljoprivrednu sredinu. Na konkurs se prijavilo 300 projekata raspoređenih u šest kategorija.

"Grad u gradu" - Xiong'an u Kini (Foto: Guallart Architects)

Rešenjem će se definisati standardi za novi grad koji podržava predsednik Si Đinping, kao čvorište za ekonomski trougao Peking-Tjencin-Hebej. U pitanju je novo gradsko okruženje u kome ljudi žive, rade i odmaraju se. Stanovnici lokalno proizvode resurse dok su povezani globalno. Ideja je proizašla iz činjenice da se svet menja, kao i gradovi pa predlog proizlazi iz potrebe da se istovremeno obezbede rešenja za različite krize koje se događaju kako bi se stvorio novi urbani život zasnovan na kružnoj bioekonomiji koja će osnažiti gradove i zajednice.

"Grad u gradu" - Xiong'an u Kini (Foto: Guallart Architects)

Četiri bloka će karakterisati izgradnja od masovnog drveta i pasivna rešenja. Kompleks mešovite namene uključivaće stanove, rezidencije za mlade i starije osobe, kancelarije, bazen, prodavnice, pijacu, vrtić, administrativni centar i vatrogasnu stanicu. Sve zgrade će biti pokrivene staklenim baštama u okviru kojih će se proizvoditi hrana za svakodnevnu upotrebu, dok će solarni paneli na njihovim nagnutim krovovima proizvoditi energiju. U prizemlju će se nalaziti male digitalne "fabrike" koje će omogućavati korišćenje 3D štampača i mašina za brzu proizvodnju predmeta za svakodnevnu upotrebu. Dakle, zgrada će imati "unutrašnji sistem" koji će objediniti proizvodnju energije, recikliranje vode, proizvodnju hrane i ponovnu upotrebu materijala, promovišući novi model urbanog upravljanja.

Male digitalne "fabrike" u prizemlju (Foto: Guallart Architects)

Svi stanovi će imati veliku terasu okrenutu prema jugu, koja će delovati kao regulator toplote i moći da se koristi kao prostor za odmor i rad ukoliko dođe do "zatvaranja" i izolacije. Isto tako, stanovi će biti opremljeni telekomunikacionim vezama za rad i povezani na 5G mrežu. 

"Grad u gradu" - Xiong'an u Kini (Foto: Guallart Architects)

Honorata Grzesikowska, direktorka kompanije kaže da je projekat razvijen tokom perioda izolacije, kada je ceo tim radio od kuće, pa su shodno tome i odlučili da uključe sve one aspekte koji bi pomogli da se poboljša život u takvoj situaciji.

"Grad u gradu" - Xiong'an u Kini (Foto: Guallart Architects)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;