Najviši zid za penjanje na svetu

07.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Krajem prošle godine kada je "CopenHill" otvoren za javnost, sve su oči bile uprte u ovaj projekat. Elektrana na otpad u Kopenhagenu sa mnoštvom različitih sadržaja, podseća na sve, sem na običnu fabriku koja proizvodi energiju. Sama fasada zgrade elektrane je dopadljiva i kombinuje staklo i aluminijumsku opeku, dok su na krovu veštačka skijaška staza, bar, područje za krosfit i staza za trčanje i pešačenje. Međutim, to nije sve. Pored toga, uključuje i najviši zid za penjanje na svetu. 

"CopenHill" (Foto: Walltopia)

Zid se nalazi sa strane koju karakterišu aluminijumske opeke i otvori, na površini od 1200m², gde je integrisan na način da se lepo uklapa u postojeći šablon na fasadi. Visok je 80 metara i podeljen na četiri odeljka, pa se na svakih 20m penjači mogu zaustaviti radi predaha. Ima različitih ruta koje su različitih težina i inspirisane prirodno oblikovanim ispupčenim ivicama.

Zid za penjanje u okviru

Zid za penjanje u okviru "CopenHill"  Foto: Walltopia)

Zid je projektovan tako da su se sačuvala i "nastavila" estetika fasade, dok je istovremeno dopušteno sunčevoj svetlosti da prodre u unutrašnjost. Ovaj poduhvat je zahtevao kombinovanje pleksiglasa i fiberglasa, koji su zajedno sa otprilike 50 tona čelika obezbedili da zid stoji i odoleva vremenskim uslovima koji vladaju u Danskoj.

Zid za penjanje u okviru

Zid za penjanje u okviru "CopenHill" (Foto: Walltopia)

Izgradnja zida je završena kada i projekat ali se čekalo da pođe zimski period kako bi se postavili elementi za penjanje. Takođe su završene i rute i sve ostalo što je bilo u planu, ali još uvek nije bilo otvaranje za javnost s obzirom na situaciju sa pandemijom koja vlada u svetu. Odlaganje je do daljnjeg i ne zna se novi datum puštanja u rad.

Zid za penjanje u okviru

Zid za penjanje u okviru "CopenHill" (Foto: Walltopia)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...