INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fasada od betonskih elemenata izlivenih u pesku

20.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Kulturni objekat u okviru koga su smeštena umetnička galerija i arhiv u Muharraqu u Bahreinu izdvaja se u odnosu na druge objekte jer ga karakterišu zidovi i fasada od jedinstvenih betonskih elemenata koji su izliveni u pesku. "Green Corner" je uska izdužena zgrada od betonske konstrukcije unutar koje se nalaze dve dugačke prostorije identične veličline sa "zidom" između.

Green Corner u Bahreinu

"Green Corner" (Foto: Studio Anne Holtrop)

Fasada koja je sama po sebi glavni prostorni element sastoji se iz niza betonskih oblika dobijenih izlivanjem u kalupe sa peskom. Dobijeni elementi nalik su jedinstvenim "stenama" stvorenim prirodnim putem. Unutar objekta se takođe nalaze elementi od betona u vidu podnih ploča, dok su velike roletne i ulazna vrata izrađeni od aluminijuma takođe izlivenog u pesku.

Tehnika izrade betonskih elemenata zgrade Green Corner

Tehnika izrade betonskih elemenata zgrade "Green Corner" (Foto: Studio Anne Holtrop)

Zgradu neobične forme i dizajna projektovao je Studio Anne Holtrop. Prostire se na 1190m² i nalazi prekoputa parkinga, koji je projektovao Christian Kerez. "Green Corner" je ime dobio po uglu na kome se nalazi jer je tu pored vertikalni vrt. Usku konstrukciju karakteriše dugački prednji "zid" ili fasada koja čini glavni prostorni element, dok dva kraća zida formiraju njenu spoljašnjost.

Unutrašnjost Green Corner

Unutrašnjost "Green Corner" (Foto: Studio Anne Holtrop)

Svaki element iz koga se sastoji fasada je sa jedinstvenim otiskom, dok je reljef vidljiv kod prozora i u uglovima zgrade. Betonske podne ploče unutar objekta izrađene su na isti način. Velike roletne se mogu pomerati. One su kao i ulazna vrata izrađene od aluminijuma izlivenog u pesku, s reljefom okrenutim prema unutrašnjosti. Ovi aluminijumski elementi su za razliku od betonskih šuplji i njihova unutrašnjost se vidi kroz prozore.

Green Corner

"Green Corner" (Foto: Studio Anne Holtrop)

Izgradnja je završena prošle godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;