INFONET-468X60-BANNER

Asimetrična plutajuća 3D štampana kuća za 48 sati

28.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Prva češka 3D štampana kuća biće podignuta sledećeg meseca. Cilj je da se pokaže brzina i efikasnost ove nove građevinske tehnike za koju se tvrdi da je sedam puta brža i da je za nju potrebno upola manje novca, u poređenju sa izgradnjom iste takve kuće od opeke.

"Prvok" - 3D štampana kuća (Foto: Prvok od Burinky)

"Prvok" je kuća koja će biti izgrađena na plutajućem pontonu sa drvenom palubom. Sa tri sobe i površinom od 43m² kuća će se graditi sloj po sloj uz pomoć prilagođene ruke robota koja se koristi u automobilskoj industriji. Ova "ruka" će iz mlaznica polagati posebno napravljen beton pomešan sa nanopolipropilenskim vlaknima, plastifikatorima i akceleratorima, i to brzinom od 15cm u sekundi. Zidovi će biti odštampani sa unutrašnjim i spoljašnjim slojevima, a sredina će verovatno biti ispunjena izolacijom.

"Prvok" - 3D štampana kuća (Foto: Prvok od Burinky)

U roku od 24 sata postavljeni beton dobija na čvrstoći a nakon 28 dana kompanija kaže da će završiti svoje učvršćivanje do tačke koja je ekvivalentna snazi mosta. Konstrukcija i materijali projektovani su tako da izdrže 100 godina.

Asimetrični, slojeviti zidovi pokazuju da 3D štampana kuća može biti u slobodnoj formi, bez potrebe za pravim uglom ili ravnim linijama, skoro kao pećina. Postavlja se samo pitanje održavanja zidova. Ono što je sigurno, to je da je kuća atraktivna i stilizovana na neki svoj način, koji jeste minimalistički ali sa posebnim ukusom. 

"Prvok" - 3D štampana kuća (Foto: Prvok od Burinky)

U okviru površine od 43 kvadratna metra nalaziće se spavaća soba, dnevni boravak/kuhinja i kupatilo. Karakterisaće je ekološki elementi, kao što su recirkulirajući tuš, zeleni krov, rezervoari za pitku, komunalnu i kanalizacionu vodu. Postoji mogućnost dodavanja i nekih drugih elemenata održive gradnje. Međutim, i sa ovakvim “osnovnim zelenim paketom” tvrdi se, da kuća stvara do 20 odsto manje CO2 u odnosu na ekvivalentnu kuću od opeke, kao i da proizvodi nekoliko puta manje otpada.

"Prvok" - 3D štampana kuća (Foto: Prvok od Burinky)

Osim toga što se 3D tehnikom omogućava brža izgradnja, prednost je i velika fleksibilnost u pogledu prilagođenosti rasporeda prostorija i spoljnjeg izgleda. Jedino što može zasmetati  je “slojeviti izgled”. 

U video zapisu ispod možete pogledati više o ovom projektu o kojem govori arhitekta Michal Trpak.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;