Asimetrična plutajuća 3D štampana kuća za 48 sati

28.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Prva češka 3D štampana kuća biće podignuta sledećeg meseca. Cilj je da se pokaže brzina i efikasnost ove nove građevinske tehnike za koju se tvrdi da je sedam puta brža i da je za nju potrebno upola manje novca, u poređenju sa izgradnjom iste takve kuće od opeke.

"Prvok" - 3D štampana kuća (Foto: Prvok od Burinky)

"Prvok" je kuća koja će biti izgrađena na plutajućem pontonu sa drvenom palubom. Sa tri sobe i površinom od 43m² kuća će se graditi sloj po sloj uz pomoć prilagođene ruke robota koja se koristi u automobilskoj industriji. Ova "ruka" će iz mlaznica polagati posebno napravljen beton pomešan sa nanopolipropilenskim vlaknima, plastifikatorima i akceleratorima, i to brzinom od 15cm u sekundi. Zidovi će biti odštampani sa unutrašnjim i spoljašnjim slojevima, a sredina će verovatno biti ispunjena izolacijom.

"Prvok" - 3D štampana kuća (Foto: Prvok od Burinky)

U roku od 24 sata postavljeni beton dobija na čvrstoći a nakon 28 dana kompanija kaže da će završiti svoje učvršćivanje do tačke koja je ekvivalentna snazi mosta. Konstrukcija i materijali projektovani su tako da izdrže 100 godina.

Asimetrični, slojeviti zidovi pokazuju da 3D štampana kuća može biti u slobodnoj formi, bez potrebe za pravim uglom ili ravnim linijama, skoro kao pećina. Postavlja se samo pitanje održavanja zidova. Ono što je sigurno, to je da je kuća atraktivna i stilizovana na neki svoj način, koji jeste minimalistički ali sa posebnim ukusom. 

"Prvok" - 3D štampana kuća (Foto: Prvok od Burinky)

U okviru površine od 43 kvadratna metra nalaziće se spavaća soba, dnevni boravak/kuhinja i kupatilo. Karakterisaće je ekološki elementi, kao što su recirkulirajući tuš, zeleni krov, rezervoari za pitku, komunalnu i kanalizacionu vodu. Postoji mogućnost dodavanja i nekih drugih elemenata održive gradnje. Međutim, i sa ovakvim “osnovnim zelenim paketom” tvrdi se, da kuća stvara do 20 odsto manje CO2 u odnosu na ekvivalentnu kuću od opeke, kao i da proizvodi nekoliko puta manje otpada.

"Prvok" - 3D štampana kuća (Foto: Prvok od Burinky)

Osim toga što se 3D tehnikom omogućava brža izgradnja, prednost je i velika fleksibilnost u pogledu prilagođenosti rasporeda prostorija i spoljnjeg izgleda. Jedino što može zasmetati  je “slojeviti izgled”. 

U video zapisu ispod možete pogledati više o ovom projektu o kojem govori arhitekta Michal Trpak.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...