INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veštačka inteligencija u građevinarstvu - više od pomoćnog alata

08.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Svedoci smo da je veštačka inteligencija (AI) postala deo svakodnevice. Ona u trenu kreira tekstove i slike, pa se u radu sve više oslanjamo na njenu pomoć. Naročito je značajna u građevinskoj industriji gde posao čini sigurnijim, bržim i efikasnijim.

Kompjuter

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prošlog leta, na velikom bilbordu pored jednog gradilišta u Antverpenu, u Belgiji, osvanuo je bilbord koji je brzo postao viralan. Na njemu je pisalo "Hej GPT, završi ovu zgradu". U pitanju je reklama kompanije Impact koja zapošljava ljude u građevinskoj industriji.

Isabelle Dumortier, direktorka marketinga ove kompanije, izjavila je da veštačka inteligencija može mnogo toga da uradi, ali ne može završiti zgradu, niti popraviti curenje ili instalirati grejanje. Naglasila je da zanatlije ostaju nezamenljive i da zaslužuju priznanje jer su njihove veštine jedinstvene.

Svakako sledi dalji razvoj veštačke inteligencije i sve više kompanija počinje da je koristi. AI može da napiše prve nacrte dokumenata ili da izvuče najbitnije detalja sastanka. Razvijen je veliki broj alata veštačke inteligencije i brojne aplikacije za građevinski sektor.

Civils.ai

Civils.ai, sa centralom u Singapuru, specijalizovan je za građevinsko inženjerstvo. On koristi napredni jezički model za efikasnije pretraživanje potrebnih informacija u građevinskoj dokumentaciji.

Funkcioniše tako što korisnici učitaju na platformu PDF dokumente, uključujući izveštaje sa gradilišta, ugovore i pravilnike o dizajnu, kako bi alat mogao da obradi podatke i pruži odgovore na kasnije upite o projektu.

Oslanja se na tehnologiju sličnu onoj koja pokreće ChatGPT, ali prilagođenu specifičnostima građevinske industrije. Omogućava korisnicima da transformišu izveštaje i podatke iz projekata u format razumljiv AI. Koristi i javno dostupne geološke informacije za stvaranje virtuelnih okruženja u kojima mogu da se vrše građevinski proračuni.

Civils.ai može da ukaže na rizike koji se nisu našli u projektnim dokumentima. On može da se koristi samostalno ili da se integriše u druge softvere.

Kompanija planira da širi mrežu partnera i integriše ovaj alat sa ChatGPT interfejsom. Fokusiraće se na dalje usavršavanje i poboljšanje preciznosti, naročito kada su u pitanju stari PDF dokumenti koji mogu biti lošeg kvaliteta.

Barry

Britanska softverska firma nPlan, specijalizovana za građevinsku industriju, uvela je u upotrebu chatbot po imenu Barry. Ova firma je poznata po svojoj ekspertizi u analizi obimnih istorijskih podataka iz građevinarstva i primeni tehnologija mašinskog učenja za izradu objektivnih predviđanja o vremenskim okvirima građevinskih projekata. Među njenim klijentima su velike kompanije poput Shella i Skanske.

nPlan je kreirao vlastiti jezički model specifičan za sektor, ICE-LM, specijalizovan za planiranje, upravljanje projektima, inženjering i ugovaranje, kako bi podržao specifične potrebe infrastrukturnih, građevinskih i inženjerskih projekata.

U kompaniji ističu da su u ovaj alat integrisali industrijske standarde RICS i tako osigurali da Barry daje preporuke usklađene sa najboljom idustrijskom praksom.

Namera je da ovaj alat uskoro počne da pravi preliminarne rasporede na osnovu unetog teksta ili da analizira postojeće rasporede i predloži više alternativnih planova.

Za situacije kada projekti počnu da zaostaju, Barry bi bio sposoban da predloži različite strategije za vraćanje projekta na pravi put, uključujući i izradu izveštaja koji bi uporedio dva različita scenarija i dao preporuke o najboljem pristupu.

Wint.ai

Wint.ai je izraelska kompanija koja se pomoću AI specijalizovala za otkrivanje i zaustavljanje curenja vode, pa čak i upozorava korisnike na moguće curenje.

Kada se u cevi postave pametni uređaji za praćenje korišćenja vode, AI može da uči o njenoj upotrebi i ustanovi kada se pojave anomalije. U praksi ovo znači da ako se na gradilištu naglo poveća potrošnja vode usred noći, platforma šalje poruku obezbeđenju gradilišta. Ukoliko njihova reakcija izostane, voda se automatski isključuje i sprečava nastanak štete.

OpenSpace

OpenSpace iz Kalifornije funkcioniše tako što se mala kamera koja se može okretati za 360 stepeni montira na kacigu građevinskog radnika i snima gradilište. Tada ovaj alat beleži digitalne slike i stvara virtuelnu verziju sličnu Google street view-u.

Alat može da uporedi dobijene podatke sa digitalnim modelom lokacije i prati napredak radova. Istovremeno može da uoči neslaganja i tačno definiše dokle se stiglo sa određenim građevinskim radovima.

CerebrumX

CerebrumX ima sedište u Mičigenu i sa proizvođačima Originalne opreme (OEM) i menadžerima voznih parkova upravlja platformom koja prikuplja, integriše i analizira podatke sa više od 15 miliona vozila.

Podatke može da koristi u realnom vremenu kako bi se poboljšala bezbednost vozača putem daljinskog praćenja performansi vozila. Tako je moguće pružanje pomoći na putu i pre nego što vozači to zatraže. Pomoću platforme se takođe bolje planira održavanje vozila, a zahvaljujući nadgledanju stanja baterije električnih vozila, ona se upućuju na lokacije za punjenje koje im najviše odgovaraju.

Izuzetna pogodnost je pružanje mogućnosti menadžerima voznih parkova u građevinarstvu da integrišu podatke iz modernih sistema instaliranih od strane OEM-a sa podacima prikupljenim sa starijih mašina.

AI Clearing

AI Clearing je tehnološka kompanija iz Teksasa, prvobitno osnovana u Poljskoj. Ona analizira podatke prikupljene dronovima i putem mobilne aplikacije koju koriste radnici na terenu. Na ovaj način učastvuje u analiziranju napretka radova na velikim infrastrukturnim projektima.

Sistem automatski generiše dnevne izveštaje o napretku, omogućavajući menadžerima projekata da brzo dobiju potrebne informacije. Uz to može da identifikuje neslaganja sa planovima rada ili probijanje budžeta.

Nakon najavljenog partnerstva sa Oracle Industry Lab, došlo je do integracije usluga AI Clearing sa Oracle Primavera P6 Enterprise Portfolio Management mobilnim aplikacijama. Tako je stvorena direktna veza između planiranih i izvedenih aktivnosti.

Sada sledi dalja integracija sa drugim Oracle proizvodima kako bi se olakšala validacija isplata izvođačima radova odmah nakon završetka posla.

Saifety.ai

Saifety.ai je višejezični chatbot sa mašinskim učenjem smešten u Abu Dabiju. U pitanju je platforma pomoću koje ljudi mogu da beleže bezbednosne opservacije. Ona automatizuje bezbednosne podatke i pruža ih radnicima u realnom vremenu, a dostupna je u Procore-u.

Navatech Group, matična kompanija Saifety.ai, zajedno sa južnoafričkim specijalistom za vizuelizaciju bezbednosti Jincom, objavila je u julu 2023. da je sklopila ugovor sa megaprojektom Neom koji se gradi u Saudijskoj Arabiji. Ove kompanije su tako postale zadužene za formiranje inteligentnog sistema koji će putem chatbota dostavljati informacije o bezbednosti.

Ovi primeri pokazuju kako generativna AI i mašinsko učenje transformišu građevinsku industriju, unapređuju je i otvaraju nove mogućnosti za inovacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;