INFONET-468X60-BANNER

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj

16.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kompjuterske igrice su bile glavna inspiracija za projektovanje ovog kružnog, samodovoljnog i "otpornog" naselja u Švedskoj. Projekat je inspirisan konceptom kojim se služe programeri kada osmišljavaju detalje vezane za video igre iz žanrova kao što su simulacija izgradnje gradova i naselja ili strategija i sl. 

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj (foto: White Arkitekter)

Kompanija White Arkitekter je u saradnji sa ReGen Villages uradila projekat za naselje u okviru koga će biti uspostavljena proizvodnja organske hrane, omogućena lokalna proizvodnja i skladištenje energije, kao i recikliranje. Zbog klimatskih problema, brze urbanizacije i nestašice stanova, planirano je da budu izgrađeni objekti koji će prkositi ovim izazovima. 

Za celokupno planiranje gradilišta i projektovanje energetski pozitivnih zgrada, uključujući i stanogradnju, zadužena je firma White Arkitekter, dok ReGen Villages u poslednje četiri godine organizuje sastanke sa švedskim opšinama, vlasnicima zemljišta, građevinskim firmama, investiorima i ostalim zainteresovanim stranama.  

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj (foto: White Arkitekter)

Cilj je da gradovi i naselja budu održiviji i da buduće zajednice budu manje ugrožene tako što će se same “brinuti” o sebi i na taj način smanjiti opterećenje na postojeću infrastrukturu. Prevashodno se misli na primenu pametnih tehnologija koje brinu kako o ljudima tako i o prirodi, a odnose se na hranu, energiju i vodu. 

Kombinacijom savremenih rešenja i uz pomoć Village operativnog sistema koji je inspirisan “pametnnim domovima” biće omogućeno funkcionisanje do sada neviđenog kružnog sistema. Primenom veštačke inteligencije i mašinskog učenja biće omogućen rad vertiklanih farmi i dobijanje hrane iz održivih vidova proizvodnje - akvaponika. Za napajanje će se koristiti solarna energija i biogas dobijen od recikliranog lokalnog otpada. Takođe će se sakupljati voda koja će se skladištiti, prečišćavati i ponovo koristi.

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj (foto: White Arkitekter)

Veličina ovog naselja iznosi oko 250.000 kvadratnih metara. Od toga 25 odsto zauzimaju zgrade, od kojih 250-300 čine stambeni objekti. Ostatak čine objekti i postrojenja koji su namenjeni za poljoprivredu i proizvodnju hrane, proizvodnju energije i upravljanje vodama.

Ovaj projekat bi mogao da bude prototip za razvoj sličnih samoodrživih zajednica širom sveta. U planu je da realizacijom započne ove godine. 

 

Komentari: 2

Vasa, arh. 21.04.2020 10.29.22

...svakako hvala i deci i Svedjanima sto nas podsecaju da procitamo jos po nesto, pa i svasta vec procitanog.. Ima puno dobrih razloga za to...

Vasa, arh 21.04.2020 10.25.54

...i nije tacno, niti originalno, obicna i gruba kopija, necega starog 150 i malo vise godina, ..Vrtni gradovi Tonija Garnijea, rezultat toga su svi pariski sateliti, teoriski koncept na kome je zasnovano pola modernog sveta, pre decijih igrica, i poluukih gluposti, sto opet znaci da neko, a sigurno, nesto zna, i u formi...igrala se deca, potura...plagijat... CITAJTE vise...necete manje znati, jer u knjigama sve, vec odavno, pise... Pozdrav Arh

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;