INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zeleni pametni grad

05.02.2020. | Gradjevinarstvo.rs

MVRDV je predstavio svoj projekat za kampus kineskog tehnološkog diva Tencent. U pitanju je zeleni i futuristički pametni grad nalik talasastom planinskom lancu koji će biti smešten na lokaciji od 133 hektara u zalivu Qianhai u Šenženu.

"Tencent Seafront" (foto: Atchain i MVRDV)

Projekat nadahnut prirodom kombinuje bujno, planinsko okruženje sa Tencentovom vrhunskom tehnologijom. Očekuje se da će velika gradska četvrt sadržati dovoljno poslovnog prostora za 80.000 do 100.000 zaposlenih, javne sadržaje, konferencijski centar i domove za 19.000 zaposlenih.

"Tencent Seafront" (foto: Atchain i MVRDV)

Iako je Tencent nedavno završio svoje trenutno sedište u Šenženu, "meteorski" rast i tehnološke ambicije kompanije podstakli su ih da raspišu konkurs za projektovanje još jednog sedišta u Šendženu koji bi poprimio oblik ogromne pametne gradske četvrti.

"Tencent Seafront" (foto: Atchain i MVRDV)

"Tencent Seafront" projekat nesadrži samo ključne karakteristike pametnih gradova, poput inovativnosti i prilagodljivosti, već uključuje i zelenu tehnologiju, od solarne energije do uvođenja autonomnih automobila i sistema za lokalne autobuse, kao glavnog prevoznog sredstva.

"Tencent Seafront" (foto: Atchain i MVRDV)

Predlog MVRDV-a predviđa kampus Tencenta kao mrežu od preko 100 zgrada prekrivenih talasastim krovom od solarnih panela. "Nebeski" mostovi povezuju određene zgrade kako bi stvorili kontinuiranu površinu koja podseća na planinski lanac, dok park uz obalu podno zgrade naglašava vezu kampusa sa zalivom Qianhai na istoku. U parku se nalaze i mnoge javne zgrade gradskog okruga, uključujući školu i vrtić, sportski centar i data centar. Konferencijski centar u obliku kamena krasio bi južnu stranu parka. U središtu koje će predstavljati "srce" nalaziće se sferni informacioni centar koji će prikazivati podatke povezane za svakodnevno funkcionisanje kampusa, od stope popunjenosti do upotrebe ugljenika.

"Tencent Seafront" (foto: Atchain i MVRDV)

Winy Mass, osnivač MVRDV-a rekao je da su ovim projektom hteli da pokažu da je pametni grad ujedno i zeleni grad. Dodao je da bi svi koji ovde rade i žive uživali u elementima pametnog grada. U srcu kampusa bi se nalazio futuristički centar podataka i sve bi bilo u znaku tehnologije, dok bi istovrmeno okruženje činila priroda, vijugavi park i zelene terase.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;