Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

26.11.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Park Thomasa Heatherwicka “Pier 55” koji se nalazi na njujorškoj reci Hadson preimenovan je u “Little Island”. Objavljeni su vizuali i videozapisi u kojima je detaljno prikazan projekat izgradnje. Obuhvataće ukupno 132 betonska stuba u pečurkastoj formi koji će se nalaziti iznad vode i formirati park.

Detalje vezane za projekat objavila je Diller-von Furstenberg Family Foundation koja finansira projekat. Barry Diller iz Fondacije kaže da je veoma radostan zbog ovog projekta jer će Njujorčani i posetioci biti u prilici da pređu most, “ostave” užurbani grad iza sebe i ovde se odmore.

Na snimku se vidi postavljanje ogromnih betonskih “saksija” uz pomoć dizalica. Ove “saksije” podsećaju na lale i različitih su visina (od 4,5 do 18,9m). Stubovi koji predstavljaju “stabljike” uronjeni su u reku, dok se gornji deo ili “cvet” nalazi iznad reke kako bi se stvorio omogućili različiti pogledi na grad.

Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

“Little Island” (foto: Luxigon)

Ovde će biti organizovani društveni događaji, različite vrste predstava, sadržaji umetničkog i obrazovnog karaktera.

Britanski studio sarađivao je sa Signe Nielsen iz Mathews Nielsen Landscape Architects na projektovanju zelenih površina na prostoru veličine skoro jednog hektara koji uključuje travnjake, staze i brdašca. U planu je da ovde bude zasađeno 100 vrsta drveća i grmlja.

Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

“Little Island” (foto: Luxigon)

Renderi pokazuju da će ulaz u park biti dostupan iz Ulice 13. i 14. preko uzdignutih staza.

Projekat “Little Island” je naišao na niz prepreka od kada je prvi put predstavljen u novembru 2014. godine. Međutim, sada su radovi u jeku i završetak se očekuje 2021. godine.

Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

“Little Island” (foto: Luxigon)

Projekat, koji je namenjen da zameni staro pristanište, dobio je dozvolu 2016. godine, ali je naišao na niz sudskih izazova, i dozvola je izdata naredne godine, što je povećalo troškove sa 35 na 250 miliona dolara. Tvrdilo se da konstrukcija nije prikladna za predloženo mesto jer se nalazi u zoni zaštićenog ušća.

Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

“Little Island” (foto: Luxigon)

Nakon rešavanja svih nesuglasica, realizacija projekta je sada u toku i park će se pridružiti brojnim Heatherwickovim poduhvatima osmišljenim za područje uz reku Hadson i uzuzdignuti park “High Line”. Stambene kule “Lantern House” trenutno se grade samo nekoliko blokova dalje, dok je “Vessel” otvoren početkom ove godine u okviru „Hudson Yards”.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...