INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Kula poput ogledala

29.08.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Jedna od vodećih svetskih arhitektonskih i projektantskih kompanija Aedas, projektovala je 323 metra visoku zgradu „Changsha Jinmao Tower“. Zgradu karakteriše reflektujuća fasada. Ova kula će biti locirana u okviru novoplaniranog dela Changsha CBD. Najveće ograničenje za projekat bila je integracija upečatljive konstrukcije sa istorijskim elementima koji predstavljaju grad, prirodno okruženje i gradski horizont.

Kula poput ogledala

Changsha Jinmao Tower (foto: Aedas)

Dr Andy Wen, projektni direktor Aedas-a na gobalnom nivou, osvrćući se na ovaj projekat rekao je da arhitektonski gledano, obeležje mora biti kontekstualno stvoreno. I takođe dodao da ono mora da komunicira sa lokalnim okruženjem i da se poveže sa njegovom kulturom, okruženjem i istorijom. Replika i imitacija nečega što već postoji ovde ne dolaze u obzir jer je besmisleno oponašati nešto iz prošlosti.

Kula poput ogledala

Changsha Jinmao Tower (foto: Aedas)

Ova zgrada nalik orijentiru gleda na glavne puteve na zapadu ali i na jezero Meixi u Čangši. Inspiracija za zakrivljeni oblik kule dobijena je od oblika zemljišta, dok reflektujuća fasada oponaša jezero koje se nalazi u blizini. Ovim elementima kula ističe Čangšu kao „grad planine i vode“.

Konstrukcija je podeljena na četiri stepenasto raspoređena volumena koja uokviruju gradski krajolik, maksimizuju poglede i prikazuju višestruke slojeve lokalnih stenovitih vrhova.

Kula poput ogledala

Changsha Jinmao Tower (foto: Aedas)

Sjajni LED ekrani daju moderni izgled, čineći da cela zgrada nalikuje gradskom svetioniku. Klasične vertikalne linije, arkade i balkoni, ugrađeni u fasadu, odaju počast „starim ulicama Čangše“, mešajući lokalnu i kulturnu baštinu sa modernom arhitekturom.

Kula poput ogledala

Changsha Jinmao Tower (foto: Aedas)

Kula se nalazi u jugoistočnom delu parcele kako bi se optimizovala izloženost, dok su LED osvetljenje i ključno uzvišenje orijentisani na istok, gledajući na Meixi jezero. Podnožje kule je povezano sa platoom sa glavnom ulicom odakle je dostupan javni prevoz.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;