Vatrootporni premaz od obnovljivih materijala

28.02.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa Univerziteta A&M u Teksasu rade na razvoju i implementaciji nove vrste premaza koji usporava širenje plamena i koji bi mogao da pruži efikasniju zaštitu materijala, koji su u čestoj upotrebi, od požara.  Premaz sadrži obnovljive, netoksične materijale koji se lako mogu naći u prirodi.

Istraživanje koje je sproveo Dr. Jaime Grunlan nedavno je objavljeno u časopisu „Advanced Materials Interfaces“. On je tom prilikom napomenuo da ovi premazi pružaju mogućnost smanjenja zapaljivosti poliuretanske pene koja se može naći kod većine nameštaja koje ljudi imaju kod svoje kuće.

Projekat predstavlja rezultat stalne saradnje Grunlana sa grupom istraživača sa KTH Royal Institute of Technology u Stokholmu na čelu sa Larsom Wagbergom. Grupa, koja je specijalizovana za korišćenje nanoceluloze, osigurala je Grunlanu sastojke koji su mu bili potrebni da bi upotpunio svoj postupak na bazi vode za stvaranje premaza.

Vatrootporni premaz od obnovljivih materijala

Ilustracija (www.pixabay.com)

U prirodi, i celuloza, koja je komponenta drveta i raznih morskih stvorenja, i glina, koja je komponenta zemljišta i stena, deluju kao mehaničko pojačanje za strukture u kojima se nalaze.

„Jedinstvenost ove studije je u upotrebi dva prirodno nastala nanomaterijala, nanoplateleta nastalih od gline i nanofibrila nastalih od celuloze", rekao je Grunlan. Dodao je i to da ovi sastojci nikada nisu korišćeni za pravljenje toplotnog štita ili premaza koji usporava širenje vatre, u formi višeslojnog tankog filma.

Glavne prednosti korišćenja ove metode su sposobnost premaza da stvori odličnu kiseonik barijeru plastičnim folijama (obično se koriste za pakovanje hrane) i bolje ih zaštiti u slučaju nastupanja vatre i to uz niže troškove u odnosu na druge toksičnije sastojke koji se tradicionalno koriste za zaštitu.

Premaz je testiran tako što su ga Grunlan i njegove kolege primenili na fleksibilnu poliuretansku penu, koja se često koristi u jastucima, i izložili je vatri korišćenjem butanske baklje kako bi se odredio nivo zaštite koju su obezbedila ova jedinjenja. Dok se neobložena poliuretanska pena odmah topila pri izlaganju plamenu, pena tretirana premazom sprečila je da vatra ne ošteti ništa više sem površine. Tako je pena ispod ostala neoštećena.

Grunlan je rekao da nano zid premaza smanjuje temperaturu ispod pene, što odlaže sagorevanje. „Ovaj premaz služi i za promovisanje izolacije i smanjuje oslobađanje isparenja koje pospešuje vatru. Nakon što je istraživanje završeno, Grunlan je najavio dalji razvoj i implementaciju ove metode u industriji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

KNAUF ZEMUN
KNAUF ZEMUN
BEOGRAD-ZEMUN
www.knauf.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...