INFONET-468X60-BANNER

Održivi inovativni materijali u građevinarstvu

27.02.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Budući da građevinska industrija u mnogim zemljama čini najveći procenat emisije ugljen dioksida, fokus mnogih inovacija u ovom sektoru je upravo na njegovom smanjenju u što većoj meri. Otkriveni su mnogi inovativni materijali za gradnju koji menjaju način na koji se gradi. Oni mogu skratiti vreme gradnje, sniziti troškove i poboljšati sredinu u kojoj se koriste čineći je čistijom i zdravijom za život.

Prednosti ovih inovativnih materijala uključuju:

  • Brži rast stanogradnje.
  • Poboljšanje dugovečnosti zgrada.
  • Pomaganje objektima da se prilagode svom okruženju, npr. u slučaju zemljotresa.
  • Povećanje prirodne svetlosti.
  • Smanjenje računa za struju.
  • Smanjenje proizvodnje CO2 što ih čini ekološki prihvatljivim.

Transparentno drvo

Drvo se može tretirati i komprimovati na takav način da postane transparentan materijal. Na ovu ideju su prvi došli švedski istraživači. Prozirno drvo se stvara komprimovanjem furnir trake u procesu koji je sličan pulpiranju. Tokom ovog procesa uklanja se lignin i zamenjuje polimerom, čineći drvo 85% transparentnim.

Prednosti: Ovaj materijal je ekološki prihvatljiv i biorazgradiv kao i standardno drvo. Zbog svojih osobina bi u budućnosti mogao da predstavlja alternativu plastici i staklu. On ima snagu drveta, ali je daleko lakši. Najbolja primena bi bila kod izgradnje kuća kod kojih je potrebno povećati prirodno osvetljenje.

Održivi inovativni materijali u građevinarstvu

Ilustracija (www.pixabay.com)

Hidrogel

Arhitekte sa Institute for Advanced Architecture of Catalonia u Barseloni su u procesu stvaranja zidova koji se mogu hladiti uz pomoć supstance koja se naziva hidrogel. Mehurići hidrogela se nalaze poređani po slojevima između dve keramičke ploče, odakle se mogu ugraditi u postojeće zidove.

Prednosti: Hidrogel je sposoban da apsorbuje vodu kada se vazduh oko njega zagreje do isparenja i tada hladi sobu do 5°C. Mehanizam je inspirisan načinom na koji se hladi ljudsko telo. Kada bi se instalirao u zidovima zgrada, smanjio bi upotrebu klima uređaja u velikoj meri.

Održivi inovativni materijali u građevinarstvu

Ilustracija - hidrogel (www.pixabay.com)

Opeke od pikavaca

Istraživači sa Univerziteta RMIT u Australiji otkrili su da se dodavanjem opušaka od cigareta u opeke smanjuje količina energije potrebna za njihovo pečenje tj. potrebno je manje vremena da se naprave u odnosu na tradicionalne. To znači da su jeftinije i ekološki prihvatljivije za proizvodnju.

Prednosti: Ove vrste opeka su bolji izolatori u odnosu na standardne a ujedno se njima rešava i problem zagađenja koji nastaje skladištenjem ove vrste otpada.

Više o ovome pogledajte ovde.

Super-hidrofobni cement

Naučnici u Meksiku otkrili su da menjanjem mikrostrukture cementa on može da apsorbuje i reflektuje svetlost. Tako su stvorili super-hidrofobni cement, poznat i kao svetleći cement.

Prednosti: Često je cement potrebno zameniti posle trideset do pedeset godina, međutim, ovaj alternativni proizvod je daleko izdržljiviji i trajnost ide do stotinu godina. Takođe nudi osvetljenje bez struje i stoga može smanjiti utrošenu energiju i CO2 proizvedenu osvetljenjem ulica širom sveta.

Sintetička paukova svila

Paukova mreža je najjači materijal u prirodi. Ovaj prirodni materijal je toliko čvrst i snažan da naučnici godinama pokušavaju da stvore njegovu sintetičku verziju. Sada su oni uz pomoć 3D štampe, bliže nego ikada. Sintetička paukova svila stvara se na sobnoj temperaturi upotrebom vode, silicijum dioksida i celuloze koja je lako dostupna. Gotov proizvod se može koristiti kao biorazgradiva alternativa za najlon i druge čvrste tkanine.

Prednosti: Materijal može postati alternativa onim u tekstilnoj industriji, zatim se može koristiti za izradu čvrstih materijala kao što su padobrani i za izradu građevinskih materijala kao što su blokovi, ali i u auto industriji za stvaranje veoma jakih delova za automobile.

Više o ovome pogledajte ovde.

Održivi inovativni materijali u građevinarstvu

Ilustracija - paukova svila (www.pixabay.com)

Opeke koje dišu

Ove opeke deluju kao sekundarni sloj izolacije i apsorbovanjem zagađenja mogu da uklone 30% finih čestica i 100% grubih čestica čineći vazduh u untrašnjosti  objekata zdravijim. Ovo je posebno korisno tamo gde je zagađen vazduh unutar prostorija. Sastoji se iz dva ključna dela, betonske opeke i reciklirane plastične spojnice. Poređane opeke stvaraju rutu od spolja ka unutrašnjem centru opeke. Sama površina opeke pomaže u usmeravanju protoka vazduha, a šupljina uklanja zagađenje.

Prednosti: Korišćenjem ovih opeka smanjuje se zagađenje vazduha a i nije potrebno održavanje nakon instalacije. Posebno bi bilo korisno u zemljama u razvoju u kojima je kvalitet vazduha loš.

Zid od opeke

Ilustracija - zid od opeke (www.pixabay.com)

Beton ojačan bambusom

Singapurski način armiranja betona koji je daleko održiviji od klasičnog predstavlja prirodnu alternativu čeličnoj armaturi koja se obično koristi u većini zemalja. Upotreba bambusa umesto čelika za ojačanje betona je ekološki prihvatljivije a ujedno se time stvara i fleksibilnost u betonu koji može bolje da izdrži zemljotrese.

Prednosti: Bambus ima veću zateznu čvrstoću u odnosu na čelik jer su njegova vlakna postavljena aksijalno i fleksibilna, pa je zato veoma efikasan kod gradnje objekata koji se nalaze u područjima sklonim zemljotresima.

Više o ovome pogledajte ovde.

Održivi inovativni materijali u građevinarstvu

Ilustracija - bambus (www.pixabay.com)

Super drvo

Naučnici su otkrili način kako da drvo postane jače, tako što su kuvali uzorke drveta u vodenom rastvoru natrijum-hidroksida i natrijum-sulfita i nakon toga ga presovali (vrući pritisak) što je uzrokovalo rušenje zidova ćelija i formiranje visoko usklađenih celuloznih nanovlakana. Komprimovano drvo nastalo usled ovog procesa je mnogo jače i izdržljivije od prirodnog, pa se može koristiti u većoj meri na građevinskim projektima.

Prednosti: Drvo je pristupačan i prirodan materijal koji se može koristiti za dobijanje još boljeg materijala. Toliko je snažno da može zaustaviti metak, ali je daleko lakše od sličnih materijala iste snage.

Više o ovome pogledajte ovde.

Raznolikost ovih materijala pokazuje da građevinska ali i ostale industrije počinju da razmišljaju o životnoj sredini i ekološki prihvatljivim materijalima koji se koriste za izgradnju, pa su samim tim sve inovativniji na ovom planu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;