SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Mogu li stakleni blokovi da zamene betonske?

25.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

MIT-ovi istraživači razvili su novu vrstu građevinskog materijala - 3D štampane staklene blokove, koji se odlikuju snagom sličnom betonu i mogućnošću višekratne upotrebe. Ovi blokovi, nalik na LEGO kocke, mogli bi igrati ključnu ulogu u cirkularnoj gradnji, gde se materijali koriste iznova i prilagođavaju različitim potrebama.

Blokovi od stakla

Stakleni blokovi kao alternativa betonskim (Foto: YouTube/Glass masonry/Prin screen)

Michael Stern, bivši student MIT-a i istraživač u MIT-ovom Media Lab-u i Lincoln Laboratoriji, istakao je da je korišćenje stakla kao strukturalnog materijala nešto što pomera granice onoga što je do sada postignuto u arhitekturi. Stern je osnivač kompanije Evenline, koja je razvila specijalni 3D štampač za istopljeno staklo.

Za izradu blokova korišćen je natrijum krečnjak koji se najčešće koristi za duvanje stakla. Blokovi su dizajnirani u obliku osmice, što im omogućava upotrebu u zakrivljenim građevinskim projektima. Na dnu svakog bloka nalaze se dva mala zupca, koja omogućavaju međusobno povezivanje na način sličan LEGO kockama.

Testiranjem u industrijskoj hidrauličnoj presi, istraživači su utvrdili da su blokovi gotovo jednako jaki kao i betonski. Dodavanje aluminijumskih međuspojeva dodatno je poboljšalo njihovu čvrstoću.

Tim je napravio mali zid kao dokaz koncepta, demonstrirajući potencijal blokova u stvarnoj gradnji. Ovi stakleni blokovi savršeno se uklapaju u filozofiju cirkularne gradnje iz više razloga. Prvo, napravljeni su od recikliranog stakla, čime se smanjuje otpad.

Drugo, nakon što završe svoju funkciju u jednoj strukturi, mogu se lako rastaviti i ponovo upotrebiti u novom projektu. Ako blokovi ne budu odgovarali novim potrebama, staklo može biti pretopljeno i ponovo iskorišćeno za štampanje drugih oblika.

Ovaj materijal se pridružuje rastućem trendu ekološki prihvatljivih staklenih blokova, uključujući one napravljene od korišćenog stakla i pepela, kao i staklene blokove visoke izolacije ispunjene aerogelom.

Studija koja opisuje razvoj i testiranje ovih staklenih blokova objavljena je u časopisu Glass Structures and Engineering.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
MLADOST-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-DOBANOVCI
www.tuplex.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
;