INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Genetski algoritam koji predviđa vertikalni rast gradova

28.06.2018. | Science Daily

Povećanje broja nebodera u gradovima podseća na razvoj nekih živih sistema. Španski istraživači su stvorili evolucioni genetski algoritam koji na osnovu istorijskih i ekonomskih podataka urbanih zona može da predvidi njihov izgled u narednim godinama. Metoda je uspešno primenjena na prosperitetnu opštinu Minato u Tokiju.

Naučnici su shvatili da rast gradova sledi obrasce slične onima u određenim samoorganizovanim biološkim sistemima. Inspirisani prirodom, razvili su genetske algoritme koji predviđaju kako će se povećati broj nebodera i drugih zgrada u urbanim sredinama.

„Radili smo u okviru evolucionog proračuna, grani veštačke inteligencije i mašinskog učenja, koji koristi osnovna pravila genetike i Darvinovu logiku prirodne selekcije kako bi napravili predviđanja", objašnjava arhitekta Ivan Pazos.

„Kod ove vrste proračunavanja, slučajno se kombinuje mnoštvo mogućih rešenja i sistem bira najbolje. Ova operacija se ponavlja iznova i iznova dok algoritmi ne dobiju tačnije rezultate", dodaje ekspert koji trenutno radi za japansku arhitektonsku firmu.

Slika. 3D prikaz Minata (foto: Ivan Pazos)

Na ovaj način su Pazos i tim istraživača sa University of A Coruña u Španiji stvorili algoritme zasnovane na drugim standardnim genetskim algoritmima koji uče obrazce rasta urbanih područja koristeći istorijske podatke iz građevinskog sektora i različite ekonomske parametre.

Fokus studije objavljene u časopisu „Urban Planning and Development“ je bio na jedno od naselja sa najvišim vertikalnim rastom u svetu u poslednjih nekoliko godina. U pitanju je Minato u Tokiju, gde je sedište multinacionalnih kompanija poput Mitsubishija, Honde, NECa, Toshibe i Sonija. „Ova metodologija je mogla da se primeni na bilo koji drugi grad sa velikim brojem nebodera", ističe Pazos.

Kada su 2015. godine sve informacije sakupljene, autori su stvorili seriju mapa i 3D prikaza Minata, kako bi mogli da predvide broj zgrada i njihove verovatne lokacije u ovom rastućem delu grada u narednim godinama, tačnije u periodu od 2016. do 2019. godine.

„Predviđanja algoritma bila su vrlo tačna s obzirom na stvarnu evoluciju horizonta Minata u 2016. i 2017. godini", rekao je Pazos, i dodao da sada ocenjuju njihovu tačnost za 2018. i 2019. i izgleda da će prema zapažanjima biti 80% tačna.

Prema autorima, algoritam ne procenjuje samo broj budućih nebodera u određenim delovima grada, već i specifičnu lokaciju na kojoj će se verovatno nalaziti.

„Zaključak studije je da su evolucioni proračuni izgleda u stanju da pronađu obrasce rasta koji nisu očigledni u složenim urbanim sistemima, i da putem njihove naknadne primene mogu da daju predviđanja mogućih scenarija za evoluciju gradova", zaključuje Pazos.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;