INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nove digitalne tehnike izgradnje drvenih konstrukcija uz pomoć robota

18.04.2018. | India Block | Dezeen

Istraživači sa Univerziteta ETH Zurich otkrili su metodu izgradnje uz pomoć robota, koja će se koristiti za stvaranje kompjuterski projektovane modularne kuće.

Projekat, poznat pod nazivom „Spatial Timber Assemblies“ koristi kompjutere za modelovanje i stavaranje optimalnih jedinica, koje potom roboti izgrađuju u serijama.

Slika 1. Nove digitalne tehnike izgradnje drvenih konstrukcija uz pomoć robota (foto: ETH Zurich)

Prvi robot uzima drvene grede i seče ih na odgovarajuću veličinu. Nakon toga drugi robot buši rupice potrebne za povezivanje greda. Dva robota tada rade u tandemu kako bi postavili grede na potrebno mesto, a kontroliše ih algoritam koji kontinuirano preračunava njihov put kretanja da bi se sprečili mogući sudari. Radnici su i dalje potrebni jer oni ručno ubacuju grede na određenu poziciju.

Kompjuterski proizvedena geometrijska konstrukcija znači da moduli ne zahtevaju armaturne ploče, čime se održava potreban građevinski materijal na minimumu.

Slika 2. Nove digitalne tehnike izgradnje drvenih konstrukcija uz pomoć robota (foto: ETH Zurich)

„Ukoliko se urade promene na projektu, kompjuterski model se zatim koriguje i prilagođavai kako bi se ispunili novi zahtevi", rekao je Matthias Kohler, profesor arhitekture i digitalne gradnje na ETH Zurich.

„Ova integrisana digitalna arhitektura zatvara prazninu između projektovanja, planiranja i izvršenja."

Proces izgradnje u kome učestvuje više robota je deo saradnje između istraživačke jedinice Gramazio Kohler Research, ETH Zurich i firme ERNE AG Holzbau koja se bavi izgradnjom objekata od drvene građe.

Slika 3. Nove digitalne tehnike izgradnje drvenih konstrukcija uz pomoć robota (foto: ETH Zurich)

Ovo je prvi veliki arhitektonski projekat koji koristi robote u okviru „Robotic Fabrication Laboratory“ na ETH Zurich.

Šest ovih modula, koristeći ukupno 487 drvenih greda, biće prefabrikovani u laboratoriji pre nego što ih kamion transportuje do gradilišta u Dübendorfu, predgrađu švajcarskog grada gde će se nalaziti kuća. Ovde će biti sastavljeni moduli kako bi se formirala dvospratna stambena jedinica površine 100 kvadratnih metara.

Providna membranska fasada će obezbediti da geometrija drvene građe koja će se izraditi uz pomoć računara i robota ostane vidljiva. Ovo će biti ugrađeno u najvažniji sprat „DFAB House“, projekta koji kombinuje pet novih digitalnih metoda izgradnje preuzetih iz istraživanja i primenjenih u arhitekturi.

Slika 4. Nove digitalne tehnike izgradnje drvenih konstrukcija uz pomoć robota (foto: ETH Zurich)

Druge nove tehnologije koje se primenjuju uključuju robota koji gradi 3D kalupe za mrežu koja pruža okvir i ojačanje za nepravilne, nelinearne betonske zidove i 3D-štampane plafone.

„DFAB House“ je projekat nastao saradnjom između osam profesora sa ETH Zurich i stručnjaka iz oblasti građevinske industrije kao deo programa Swiss National Centre of Competence in Research, koji je omogućio NEST (Next Evolution in Sustainable Building Technologies).

Slika 5. „DFAB House“ (foto: ETH Zurich)

Projekat je predstavljen 2017. godine, a završetak izgradnje kuće je planiran na leto 2018.

Ostali nedavni projekti Univerziteta koji kombinuju arhitekturu, projektovanje i robote uključuju 3D-štampani betonski skelet kanua i paviljon pokriven šindrom koji je koristio robotske proizvode kako bi se smanjio građevinski otpad.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;