INFONET-468X60-BANNER

Prvi energetski efikasan hotel na Arktiku

13.02.2018. | Nick Lavars | New Atlas

Norveška arhitektonska firma Snøhetta koja stoji iza prvog podvodnog restorana u Evropi, otkrila je planove za svoj novi projekat - energetski efikasan hotel na Arktiku, inače prvi takve vrste. Održivi hotel „Svart" će iskoristiti svoju spektakularnu okolinu tako što će goste smeštati u konstrukciju u obliku prstena, odakle će se pružati panoramski pogledi. Izgradnja i funkcionisanje hotela će biti u skladu sa očuvanjem prirodne lepote i svođenjem negativnih uticaja na okolinu na minimum.

Slika 1. Hotel „Svart“ (foto: Snøhetta)

Hotel „Svart“ će biti prvi hotel izgrađen po „Powerhouse“ standardu za energetsku efikasnost. Ovu inicijativu je pokrenula Snøhetta u saradnji sa drugim građevinskim firmama, kompanijama koje se bave nekretninama i nevladinim organizacijama za zaštitu životne sredine i ima za cilj da dokaže da se energetski efikasne zgrade mogu izgraditi u ledeno hladnoj Norveškoj.

Da bi se pridržavala standarda „Powerhouse“, zgrada treba da u toku svog životnog veka od 60 godina generiše energiju koja će da kompenzuje energiju koja će biti korišćena za proizvodnju građevinskog materijala, samu izgradnju, rad objekta i odlaganje bilo kakvog otpada. Dakle, kako uraditi projekat za ovaku zgradu u klimatskim uslovima koji vladaju na Arktiku?

Slika 2. Hotel „Svart“ (foto: Snøhetta)

Arhitekte iz firme Snøhetta su provele godinu dana mapirajući način na koji se sunčevo zračenje odbija od planinskog terena, gde se Svartisen glečer približava vodama fjorda Holandsfjorden. To je dovelo do kružne forme, sa krovom pokrivenim solarnim panelima proizvedenim korišćenjem hidroenergije kako bi se i na taj način smanjio uticaj ugljenika.

Slika 3. Hotel „Svart“ (foto: Snøhetta)

Iz firme kažu da će duge letnje noći na Arktiku obezbediti da ti paneli daju više energije za godinu dana nego što bi se sakupilo na jugu. Tokom ovih letnjih meseci sa suncem visoko na nebu, pažljivo izrađene terase drže fasadu hladnom. Dok će tokom zimskog perioda, sa suncem bliže horizontu, veliki prozori obezbediti maksimalnu svetlost za zagrevanje unutrašnjeg prostora. Hotel će takođe koristiti i geotermalne pumpe povezane sa toplotnim bunarima kako bi bilo prijatno toplo tokom zime.

Slika 4. Hotel „Svart“ (foto: Snøhetta)

„Izgradnja u tako „dragocenom“ ambijentu ima jasno definisane obaveze u smislu očuvanja prirodne lepote ali i faune i flore na lokaciji", rekao je partner osnivač u firmi Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen. „Bilo nam je važno da projektujemo održivu zgradu koja će imati minimalni uticaj na životnu sredinu ove prekrasne prirode. Izgradnja energetski efikasnog hotela sa niskim negativnim uticajem na okolinu bitan je faktor za stvaranje održive turističke destinacije poštujući jedinstvene karakteristike same parcele na kojoj se gradi, retkih biljnih vrsta, čiste vode i plavog leda Svartisenskog glečera.“

Slika 5. Hotel „Svart“ (foto: Snøhetta)

Snøhetta kaže da će hotel koristiti samo 15 odsto energije koje koriste tradicionalni hoteli, a projekat takođe odaje tradicionalne arhitektonske elemente regiona. Podupirači u obliku slova A inspirisani su drvenim konstrukcijama koje se koriste za sušenje ribe pod nazivom „fiskehjells" i tradicionalnim ribarskim kućama pod nazivom „rorbues". Ovi stubovi takođe podržavaju i šetalište koje se može koristiti tokom  letnjih dana ali i spremište za brodove u zimskom periodu.

Snøhetta tek treba da precizira vreme potrebno za izgradnju hotela „Svart“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;