INFONET-468X60-BANNER

Kuća sklopiva za nekoliko sati

16.11.2017. | Bridget Borgobello | New Atlas

Italijanski arhitekta Renato Vidal napravio je montažnu modularnu kuću za čije postavljanje na određenoj lokaciji je potrebno manje od jednog dana. Kuća „M.A.Di“ je ekonomično stambeno rešenje koje nije samo održivo, već je i projektovano sa ciljem da traje i izdrži zemljotrese. Proizvela ju je firma koja je specijalizovana za drvo Area Legno iz Italije. Ona je uz pomoć unakrsno lameliranog drveta (CLT-a) stvorila modularnu i multifunkcionalnu porodičnu kuću otpornu na zemljotrese.

Slika 1. Kuća „M.A.Di“ (foto: M.A.Di)

Kuća „M.A.Di“ dolazi u nekoliko veličina - može biti manja oko 27m², dvosobna kuća od 46m² ili 56 m² i trosobna porodična kuća površine 70m² ili 84 m². Svaka od ovih kuća se prostire na dva nivoa i opremljena je sa kuhinjom, trpezarijom i kupatilom koji se nalaze u prizemlju, dok su spavaće sobe smeštene na gornjem spratu. Konstrukcija objekta u obliku slova A i jedinstvena mogućnost sklapanja omogućavaju kući da se montira na licu mesta, tako što se upakuje i transportuje putem kamiona ili kontejnera do naznačene lokacije.

„Zahvaljujući čeličnom profilu i čeličnim šarkama možemo lako rasklopiti i sastaviti ovaj modul", kaže Domenico Antonucci iz firme Area Legno za New Atlas. Kada je modul zatvoren i upakovan za transport, pakovanje je visine 1,5m, međutim kada se rasklopi na licu mesta, visine je 6,5m.

Slika 2. Priprema kuće „M.A.Di“ za trasnport (foto: M.A.Di)

Svaki modul kuće „M.A.Di“ sadrži galvanizovane čelične okvire koji su odgovarajuće proporcionalni kako bi podržali rasklapanje i ponovno sklapanje kuće. Poliuretanska pena se koristi za vodootpornost kuće, a takođe doprinosi i njenoj toplotnoj izolaciji. Zidovi su izolovani kamenom vunom visoke gustine, i mogu se ugraditi PVC ili aluminijumski prozorski okviri.

Postavljanje kuće je relativno jednostavno, pošto se svaki modul rasklapa i uklapa sa drugim delovima. Krovni paneli, unutrašnji podovi, unutrašnji i spoljašnji zidovi dolaze kao montažne table koje se jednostavno montiraju. Za celokupan proces je potrebno tri radnika koji će za šest do sedam sati sve završiti.

Slika 3. Priprema kuće „M.A.Di“ za trasnport (foto: M.A.Di)

Kuća „M.A.Di“ se može postaviti kao privremena ili trajna konstrukcija i ne mora nužno imati nikakvu osnovu na koju će biti postavljena, što joj  omogućava da ima nultu uticaj na okolinu. Kuća je učvršćena pomoću inovativnog vijčanog sistema, koji nema uticaj na zemljište i ne ostavlja na zemlji nikakav trag. Alternativno se kuća može postaviti na temelj od armiranog betona.

Po želji se kuća može spakovati i skladištiti za buduće potrebe. Pošto je kuća izgrađena pomoću modula, vlasnici imaju mogućnost da se u budućnosti prošire pomoću dodatnih modula koji se uklapaju u postojeću „M.A.Di“  kuću.

Slika 4. Rasklapanje i postavljanje kuće „M.A.Di“ na lokaciji (foto: M.A.Di)

„„M.A.Di“ kuća se prilagođava u dimanzijama i materijalima prema vašoj potrebi i vašoj finansijskoj situaciji. „MADi“ konstrukcija je u potpunosti spremna da se u njoj živi jer sa njom ide i električni sistem, vodovodni i sanitarni sistem, sistem grejanja/hlađenja (klima uređaj) i PVC okviri."

Standardna „M.A.Di“ konstrukcija spada u energetsku klasu B (evropski standard) ali se može prilagoditi klasama A i A ++. Ovo uključuje mogućnost da bude pasivna kuća. Na kuću se lako mogu postaviti krovni solarni paneli, LED osvetljenje, rezervoar za vodu i sistem sive vode.

Slika 5. Rasklapanje i postavljanje kuće „M.A.Di“ na lokaciji (foto: M.A.Di)

Za postavljanje „M.A.Di“ kuće, od trenutka kada se poruči do trenutka kada se može useliti u nju je okvirno potrebno između 30-40 dana. Cena je oko 800€ po kvadratnom metro, što znači da je za manju potrebno izdvojiti 21.600€ a za veću 67.200€. Kuća se pakuje i transportuje kamionom ili kontejnerom, a može se isporučiti i van Italije.

Slika 6. Kuća „M.A.Di“ (foto: M.A.Di)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;