INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća sa potrošnjom struje u iznosu od 2,35 dolara godišnje

27.09.2017. | Bridget Borgobello | New Atlas

Arhitektonske firme iz Melburna Sociable Weaver i Clare Cousin Architects su udružile snage kako bi stvorile ono za šta se tvrdi da je prva ugljenično-pozitivna kuća u Australiji sa 10 zvezdica. Neverovatna kuća „10 Star Home“ izgrađena je sa filozofijom nultog otpada i projektovana je da pozitivno premaši svoju emisiju ugljenika tokom životnog veka kuće, predviđajući uštedu emisije ugljen-dioksida od 203kg godišnje.

„„10 Star Home“ je prva kuća u Viktoriji koja ima rejting od 10 zvezdica," kaže Nat Woods iz Sociable Weavera za New Atlas. „Verujemo da će to biti i prva kuća u Australiji sa 10 zvezdica, ali i ugljenično-pozitivna i izgrađena prema principima nultog otpada i filozofiji biologije. Želimo da kažemo da je kuća u potpunosti održiva“.

Slika 1. „10 Star Home“ (foto: Sociable Weaver, preuzeto sa www.newatlas.com)

„10 Star Home“ je projektovan i kreiran kao primer kako održiva kuća može biti moderna, funkcionalna i lepa. Kuća od 160m² izgrađena je korišćenjem tradicionalnih tehnika izgradnje i uz stvaranje što manjeg otpada pa su shodno tome na deponiji završile samo tri kese smeća. Cilj „nultog otpada" postignut je u saradnji i sa dobavljačima tako što su smanjili broj ambalaže za materijale koje su isporučivali na lice mesta, dok su neki reciklirani ili ponovno korišćeni. Na primer, gipsani elementi su dodati u dvorište.

„Kuća prati standardne građevinske procese", kaže Woods. „Namerno smo odlučili da to budu procesi i tehnologija dostupni na tržištu i pristupačni. Nismo želeli da projektujemo kuću koja zahteva skupu tehnologiju ili složene procese koji nisu poznati i dostupni svim graditeljima. Takođe smo preduzeli napore u vezi sa osiguranjem da prilikom izgradnje nastane mala količina otpada."

Slika 2. „10 Star Home“ (foto: Sociable Weaver, preuzeto sa www.newatlas.com)

Kuću karakteriše eksterijer od FSC sertifikovanog tvrdog drveta, polirani industrijski betonski podovi sa izolacijom, pasivni solarni sistem i krov u obliku leptira koji obezbeđuje visoke plafone unutar kuće, maksimalnu solarnu prodornost za pasivno solarno grejanje i unakrsnu ventilaciju koja zagreva i hladi  kuću. Pored toga, u okviru kuće se nalaze solarni paneli na krovu snage 5kW, toplotna pumpa, rezervoar za sakupljanje kišnice od 10.000 litara, prozori sa duplim staklom, LED rasveta i netoksični nameštaj. Prema podacima Sociable Weaver, očekivani račun za energiju kuće je samo 2,35 USD godišnje.

„Pasivni solarni sistem maksimizira prodiranje sunčeve svetlosti kroz velike prozore koji su okrenuti prema severu i zarobljava toplotnu masu tokom dana, a zatim je oslobađa noću", kaže Woods. „Koristili smo novu tehnologiju izolacije koja se zove „Bio-Phase Change Material“ (bioPCM) koja je ugrađena u zidove i plafone kako bi zamenila i oslobodila toplotu. Čak i za vreme hladnih zima kuća je i dalje primetno topla unutra bez potrebe za bilo kojim mehaničkim grejanjem."

Slika 3. „10 Star Home“ (foto: Sociable Weaver, preuzeto sa www.newatlas.com)

U unutrašnjosti kuće nalazi se velika savremena kuhinja koja gleda na otvoreni prostor i trpezariju. Veliki stakleni prozori od poda do plafona su tu kako bi se pružio pogled na predivno priobalje, a meke neutralne boje pomažu kući da se lakše uklopi u prirodni pejzaž. Ostatak kuće čini moderno kupatilo i jednostavna spavaća soba „otvorenog tipa“.

Arhitekte su odlučile da kuću opreme sa domaćim u i održivim australijskim proizvodima, uključujući nameštaj od drveta izrađen od recikliranog ili održivog drveta, organske pamučne dušeke i posteljinu, netoksične proizvode za čišćenje, sobne biljke koje prečišćavaju vazduh pa sve do bambusovih četkica za zube. Osim toga, unutrašnji zidovi su okrečeni neotrovnim bojama i materijalima za završnu obradu.

Slika 4. „10 Star Home“ (foto: Sociable Weaver, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Volimo topli i prijatni osećaj koji pruža kuća", kaže Woods. „Čim uđete unutra, osećate se opušteno i mirno - što je fantastično jer kuću koristimo kao našu kancelariju!"

„10 Star Home“ je otprilike oko 386.400 USD. Kuća je trenutno otvorena za javnost. Arhitekte se nadaju da će drugi graditelji i arhitekte iskoristiti inspiraciju iz „zelene“ kuće i iskoristiti je kao model za buduće projekte.

Slika 5. „10 Star Home“ (foto: Sociable Weaver, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Takođe želimo i da pomerimo granice u održivoj gradnji u Australiji, ohrabrujući sve graditelje i projektante da razmišljaju o jednostavnim načinima izgradnje kuće koje su bolje za planetu", kaže Woods.

Sociable Weaver se trenutno priprema za izgradnju svoje sledeće kuće u okviru projekta eko-sela „Mullum Creek“ za koje se očekuje da će biti završeno do sredine 2018. godine.

Slika 6. „10 Star Home“ (foto: Sociable Weaver, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;