INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najbržim liftom na svetu do super pogleda

12.04.2017. | Adam Williams | New Atlas

Inspirisana tradicionalnom korejskom keramikom, porculanom i kaligrafijom, srebrnog dizajna, „Lotte World Tower“ se uzdiže pola kilometra nad Seulom i peta je najviša zgrada na svetu. Projektovala ju je firma Kohn Pedersen Fox. Onima koji žude za visinom, ovaj neboder  može da ponudi  dosta jer se može pohvaliti najvišim na svetu vidikovcem sa staklenim dnom do koga se dolazi najbržim liftom na svetu.

Slika 1. „Lotte World Tower“ (foto: Tim Griffith, preuzeto: www.newatlas.com)

„Lotte World Tower“ zvanično otvoren pre nekoliko dana dostiže visinu od 555m. Spratni prostor unutar njega obuhvata površinu od 505.300 kvadratnih metara i prostire se na 123 sprata. Zgrada sadrži puno poslovnog prostora, hotel, prodajni prostor i „officetels". „Officetels“ su studija u stilu apartmanskog smeštaja u Južnoj Koreji za one koji rade u zgradi, a uključuju i hotelske sadržaje kao što su usluge kosjerža i pristup teretani.

Slika 2. „Lotte World Tower“ (foto: Tim Griffith, preuzeto: www.newatlas.com)

Vidikovac sa staklenim dnom u okviru kule se nalazi u blizini vrha zgrade, na visini od 497.6m i nudi fantastičan pogled na Seul i njegovu okolinu. Pored toga ono što dodatno uzbuđuje je i lift koji vodi do vidikovca a koji je ocenjen kao najbrži na svetu.

Slika 3. „Lotte World Tower“ (foto: Tim Griffith, preuzeto: www.newatlas.com)

Prema pisanju Bloomberga, lift prevozi ljude od dna do vrha nebodera za minut, što je impresivno samo po sebi. Ovo znači da se pomeraju granice koliko brzo lift može ići bez rizika da ljudima pripadne muka. Bloomberg takođe izveštava da kula sadrži i najviši bazen na svetu .

Projekat je podneo zahtev za dobijanje LEED Gold serifikata. Neke od održivih tehnologija instaliranih u okviru zgrade uključuju solarne panele, vetroturbine i sisteme za prikupljanje vode.

Slika 4. „Lotte World Tower“ (foto: Tim Griffith, preuzeto: www.newatlas.com)

Završetak „Lotte World Tower“ ponovo menja listu „Top 10“ najviših zgrada na svetu. Sjedinjene Države imaju samo jedan neboder na listi koji je zaista impresivan, dok Kina ima najviše, ukupno pet supervisokih nebodera. Preostale kule se nalaze u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i na Tajvanu.

 

Komentari: 1

mujo 13.04.2017 08.35.35

Kada cemo mi da napravimo takav lift.

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;