INFONET-468X60-BANNER

Uzdignuta pešačka staza u Kalkuti

09.02.2017. | Sabrina Santos | Arch Daily

Firma Design Forum International predstavila je 380 metara dugu pešačku stazu pod nazivom „Dakshineswar Sky Walk“.  Ovaj projekat je urađen sa ciljem da se poboljša i olakša kretanje odnosno dolazak/odlazak ljudi do/od Dakshineswar Kali hrama u Kalkuti u Indiji.

Nalazi se na obalama reke Gang na vrhu severnog dela grada. Dakshineswar Kali hram je jedan od najpoštovanijih bogomolja u hinduizmu i sedište božanstva Shakti koji privlači veliki broj poklonika tokom cele godine. Poslednjih godina su putevi koji vode do svetilišta postali zagušeni zbog sve veće popularnosti i povećanog prometa vozila, pešaka i pojave malih prodavnica i kiosaka.

Shodno postojećem stanju, „Dakshineswar Sky Walk“ ima za cilj da postane dinamično rešenje problema samog mesta. Uzdignuta staza širine 10,5 metara će povezati obližnji kružni tok sa kapijom kompleksa hrama, sa 12 eskalatora, 4 lifta i 8 stepeništa kako bi se omogućilo pešacima da na brži i jednostavniji način dođu do željenog mesta.

Preseljenjem pešačkog prostora sa ulice na uzdignutu stazu, prebaciće se i više od 200 prodavnica koje trenutno tu sada posluju.

Čitav pojas „Sky Walk“ je podeljen na module od oko osam metara dužine. Svaki od ovih modula je celina za sebe i u okviru njega se mogu smestiti četiri prodavnice. Na spoju svakih šest modula, nalaziće se tampon zona od oko 85 kvadratnih metara. U okviru ove zone će biti prostor za odmor i sadržaji kao što su: kafić, fontana i pultovi za informacije.

Osim toga, ova uzdignuta staza će biti povezana i sa susednom peronima, omogućavajući korisnicima da do hrama dođu direktno sa železničke stanice.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;