INFONET-468X60-BANNER

Kabine duž Transsibirske železnice

01.12.2016. | Adam Williams | New Atlas

Firma Kamvari Architects pobedila je na takmičenju na kome je izabran njen projekat kao najbolje rešenje za stanice duž najduže železničke pruge na svetu. Predložila je niz drvenih kabina koje izgledaju kao slonove surle.

Firma sa sedištem u Londonu je osvojila prvu nagradu na takmičenju koje je organizovano u cilju predlaganja objekata na mestima duž Transsibirske železnice. Ova pruga duga je 9.289 kilometara i povezuje Moskvu sa ruskim Dalekim istokom.

Predlog firme koji je izabran za najbolji je imao za cilj kombinovanje tradicionalne tehnike za obradu drveta sa oblikom koji oponaša kretanje voza.

Na jednom kraju konstrukcija liči na tradicionalnu kabinu sa kalkanom, dok je drugi kraj ispružen i podignut prema nebu. To rezultira vitkim oblikom nalik surli.

„Naš dizajnerski pristup je vođen elegancijom", objasnio je direktor firme Kamvari Architects, Omid Kamvari.

„Oslanjajući se na tradicionalne oblike i kombinujući ih sa dinamičnom prirodom pruge, oblik objekta nastoji da izrazi brzinu voza u odnosu na mir na stanici, stvarajući tako bezvremensku i mirnu unutrašnjost koja odražava lokalne tradicije i vrednosti", dodao je on.

Konstrukcije će biti malo podignute kako bi bile bolje izolovane od hladnog tla, a njihove neobične forme će im omogućiti da koriste pasivne metode ventilacije, grejanja i klimatizacije.

Projekte je inicirala kompanija koja radi u saradnji sa vladom CDS NORD u partnerstvu sa organizatorom takmičenja Bee Breeders.

Sudije su pohvalile projekat firme Kamvari Architects kao održiv i sa elementima koji imaju korene u istoriji železnice.

„Projekat je koristio tradicionalnu gradnju i formu sa snažnom siluetom i geometrijom, čineći da ovi objekti budu smela i prepoznatljiva obeležja ove istorijske železničke rute", rekli su.

U planu je da pet kabina bude izgrađeno početkom 2018. godine, a ostale nakon toga, prema Omid Kamvariju.

Ovo će biti među manjim arhitektonskim projektima u Sibiru, koji čini 77 odsto površine zemlje Rusije. Ostali primeri uključuju predlog za muzej mamuta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;