INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi fudbalski stadion od drveta na svetu

04.11.2016. | Jessica Mairs | Dezeen

Firma Zaha Hadid Architects je angažovana da projektuje stadion sa  5000 sedišta koji će biti  u potpunosti izgrađen od drveta. Projekat je za potrebe britanskog fudbalskog kluba Forest Green Rovers.

Firmu sa sedištem u Londonu osnovala je pokojna Zaha Hadid, poznati britansko-irački arhitekta. Ona je osvojila nagradu za projekat stadiona za tim iz Nacionalne lige, u konkurenciji od preko 50 drugih učesnika iz Evrope i Amerike.

Projektovan je da bude najzeleniji fudbalski stadion na svetu. U potpunosti će biti izgrađen od drveta i snabdevaće se iz održivih izvora energije.

„Ono što ističe ovaj stadion je to da će on u potpunosti biti izgrađen od drveta - prvi put da se ovako nešto radi u svetu ", rekao je predsednik Forest Green Roversa Dale Vince.

„Značaj korišćenja drveta nije samo u tome što je prirodan materijal već ima i vrlo nizak sadržaj ugljenika - nizak kao i kod drugih građevinskih materijala", dodao je on.

„Naš novi stadion će imati najmanji sadržaj ugljenika u odnosu na bilo koji drugi stadion na svetu. On će zaista biti najzeleniji fudbalski stadion na svetu".

Stadion će biti nalik talasastoj posudi sastavljenoj od drvenih letvica koje će činiti konstrukciju. Svako sedište će biti tako postavljeno da gledaoci mogu da posmatraju utakmicu bez da im neko zaklanja pogled.

ZHA je dodeljen ugovor po zaslugama za svoje prethodne stadione, uključujući i „Aquatics Centre“ koji je projektovan za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i arenu koja se gradi za FIFA Svetsko prvenstvo koje će biti održano 2022. godine u Kataru.

Firma je takođe projektovala stadion za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju, ali je kontroverzno odbačen u korist drvene verzije koju je izradio japanski arhitekta Kengo Kuma.

Predlog takođe uključuje prirodni rezervat, čvorište javnog prevoza i obnovu Stroudwater kanala u Gloucestershire. Kompanija koja se bavi obnovljivim izvorima energije Ecotricity je angažovana na projektu „Eco Park“. Cilj projekta je da bude neutralan što se tiče emisije ugljenika, generišući svoju energiju na licu mesta.

Jedan deo „Eco Park“ će biti posvećen sportskim objektima - uključujući i novi stadion, terene za trening i centar za nauku o sportu, dok će drugi deo biti poslovni park za zelenu tehnologiju.

„Nasleđe, ambicija i vizija kluba se reflektuje i na nas, pa kombinovanjem najnovijih istraživanja o materijalima i građevinskim tehnikama sa novim pristupima stvaramo ekološki održiviju arhitekturu", rekao je direktor ZHA Jim Heverin.

Iz firme ZHA su najavili da će nastaviti da rade po uzoru na svog osnivača Zahu Hadid, koja je preminula početkom ove godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;