Ekspanzija parkova u Danskoj koji kombinuju urbanizam i poljoprivredu

08.09.2016. | Sabrina Santos | Arch Daily

Firme William McDonough + Partners i GXN udružile su se sa firmama 3XN Architects, BCVA i Urland da bi razvile master plan za „Agro Food Park“ („AFP“) ili čvorište poljoprivrednih inovacija u Aarhusu u Danskoj. Cilj projekta je da služi kao merilo za budući razvoj globalne prehrambene industrije, i na njemu će sarađivati naučnici i akademici zajedno sa privrednim sektorom uzimajući u obzir sa jedne strane gustinu naseljenosti u urbanom području a sa druge poljoprivredna polja za testiranje.

Tokom narednih 30 godina, trenutni „AFP“ koji je otvoren 2009. godine i prostire se na 44.000 m², sa skoro 1.000 zaposlenih će se proširiti za dodatnih 280.000 m².

„Čast nam je da smo izabrani od strane firme GXN da sarađujemo na nečemu što će postati preduzetnički ekosistem za rešavanje problema vezanih za hranu i biljne resurse u budućnosti“, rekao je William McDonough, osnivač firme William McDonough + Partners i koautor teksta, „Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things“.

Identifikovano je pet područja za poboljšanje „AFP“ kroz novu ekspanziju: zdravi materijali, čista energija, povećanje biodiverziteta, zdrav vazduh i čista voda.

„Mi smo sada u veku ekologije. Nakon decenija nepromišljenog uništavanja klime, vode i zemljišta, sada je vreme da se obnove i dopune biološki resursi naše planete sa svim vrstama, rekao je McDonough. Demonstriranje grada pozitivnog na ugljenik na projektu „Food Park Agro“ može biti početak ove nove ere - čista voda, vazduh, zemlja i energija služe kao kontinuirani izvor ekonomske i ekološke inovacije i regeneracije, redefinišu kako možemo doneti pozitivnu i budućnost u izobilju."

Kombinujući urbani i poljoprivredni razvoj u okviru jednog većeg koncepta, „AFP“ ima za cilj da stvori ekonomske vrednosti unutar urbane i poljoprivredne infrastrukture.

Master plan projekta će se sastojati od tri glavna elementa – „The Lawn“ centralna gradska zelena površina, „The Strip“ glavna ulica „AFP“, i „The Plazas“ koja će povezati zajedno klastere zgrada sa individualnim identitetima zajednice.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...