INFONET-468X60-BANNER

Novi masterplan za Stokholm

05.07.2016. | WAN

Jedinstven trenutak u istoriji Stokholma je došao krajem prošle nedelje kada su započeli radovi u Slussenu, koji se nalazi u srcu istorijskog grada i arhipelaga. Izgradnja novog „Slussena“ je jedan od najvećih urbanističkih projekata transformacije u Švedskoj. Posao su dobili iz firme Foster + Partners nakon međunarodnog konkursa na kome su pobedili i u saradnji sa Gradom Stokholmom su osmislili projekat. Nakon opsežne javne rasprave, projektom „SEK“ u vrednosti od 12 milijardi će se stvoriti dinamičan urbani kvart u skladu sa istorijskim kontekstom i transformisati grad.

„Slussen“, izgrađen 1642. godine je brana koja razdvaja morsku od slatke vode jezera Mälaren. Godine 1935. brana je opsežno pokrivena Lundborgovom i William-Olssonovom „detelinom sa četiri lista“ betonskim putem koji je sada opasno erodiran. Katalizator projekta je hitna potreba da se zameni ova oronula vodovodna i transportna infrastruktura. Novi urbanistički plan nudi priliku da ponovo uspostavi ravnoteža između vozila, pešaka i biciklista i  poboljša javni prostor. Novi kvart za sve će omogućiti najsavremeniju transportnu povezanost uz istaknute nove javne zgrade, nove restorane, kafiće i kulturne sadržaje.

Obim i sadržaj novog urbanističkog plana namerno čuva karakter i dragocene poglede i gradske vidike u ovom istorijskom mestu. Niz novih javnih prostora, pristupačnih pristaništa, pešačkih i biciklističkih staza neprimetno ohrabruje vitalnu povezanost između urbanog kvarta „Södermalm“ i gustih zgrada iz 18. veka u „Gamla stan“, pretvarajući nekad glavni saobraćajni čvor grada u novo mesto za sastajanje. Predlog projekta firme Foster + Partners oživljava i pojačava pešačke veze između ova dva dela koja su dugo bila razdvojena lavirintom puteva i betonskim prolazom. Takođe će transformisati postojeću infrastrukturu kako bi se smanjila opasnost od poplava proširenjem kapaciteta brane pet puta i pružanjem transportne petlje 21.veka.

Glavna karakteristika novog „Slussena“ je „Water Plaza“, pešački javni prostor uređen oko nove brane i rekonstruisanog pristaništa, sa novim restoranima, kafićima i kulturnim sadržajima. Na „Södermalm“ strani, prostor oko postojećeg Gradskog muzeja se produžava preko novog podzemnog transportnog čvorišta i tržnog centra kako bi se stvorio niz novih javnih prostora. Tu će biti niz objekata mešovite namene okupiljenih u novom kvartu, poboljšani elegantanim novim putem i pešačkim mostom, sa posebnim novim kružnim mostom planiranim za budućnost. Kada se završi, nova javna terasa će posetiocima pružiti spektakularan pogled na Stokholm.

Spencer de Grey, vođa projekta u firmi Foster + Partners: „Grad Stokholm je zaista prihvatio divnu priliku da se ponovo uspostave i ojačaju vitalne veze između Stokholmskog centralnog ostrva „Södermalm“ i kulturne baštine „Gamla Stan“, rehabilituje istorija grada uz stvaranje žive nove urbane destinacije za sve. To je poduhvat koji se dešava jednom u životu u jednom tako značajnom i spektakularnom okruženju. Čast nam je i vrlo smo ponosni što smo deo ovog neverovatnog i vizionarskog projekta.“

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;