INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekspanzija super-vitkih kula u Njujorku

03.06.2016. | Dezeen

Skyscraper Museum u Njujorku je objavio online alat koji prati sve veći broj vitkih kula u gradu.

Interaktivni grafikon uspoređuje visine i siluete 18 takozvanih „super-vitkih“ kula završenih ili u izgradnji koje se nalaze u Njujorku.

Mnoge od njih imaju više od 305 metara, a neke imaju odnos širine i visine tako ekstreman kao 1:23.

„Nove kule, tabela i slike pokazuju da su više i tanje nego njihovi presedani“, rekla je osnivač i direktor Skyscraper Museum Carol Willis za Dezeen.

„Korist su potpuno nove fascinantne individualne kule na njujorškom horizontu koji se razvija.“

Njen tim za web projekte proširio je spisak ovih luksuznih stambenih kula koji je prvi put sastavljen za izložbu 2013. pod nazivom „Sky High and the Logic of Luxury“ u muzeju u njujorškom „Battery Park“. Willis je izmislila termin super-vitki za to dešavanje.

Ažurirani materijal pruža detalje o tipologiji i uključuje grafikon koji poredi objekte u odnosu na najviše svetske građevine.

Willis je rekla da je uspon vitkih nebodera u Njujorku u velikoj meri zbog težnji graditelja da osnaže profite.

„U pitanju je ekonomija, čak i više nego inženjering, koja je proizvela ovaj novi oblik stambenih nebodera“, rekla je Willis, koja je takođe i profesor arhitekture na Univerzitetu Kolumbija (Columbia University).

„Prodajna cena po kvadratnom metru koja je bez presedana iznosi od  4.000 $ do čak 11.000 $ za ove ekskluzivne stanove sa prelepim pogledom - što ih čini vrlo profitabilnim za graditelje bez obzira što su izuzetno skupi za izgradnju.“

Zgrade - sve preko 50 spratova - uključuju „432 Park Avenue“ Rafaela Vinolya, „111 West 57th Street“ firme SHoP Architects i „One57“ Christiana de Portzamparca.

Apartmani u ovim objektima dostižu cenu do 11.000 $ po kvadratnom metru, a neki od njihovih penthausa su ugovoreni po ceni između 47 i 95 miliona $.

„Počeli su da se projektuju u danima luksuznog stambenog buma neposredno pre recesije koja je počela bankarskom krizom 2008. godine“, rekla je Willis.

Sada se privreda oporavila i graditelji su još ambiciozniji, a zgrade nikada više i tanje.

Neki od najnovijih predloga za Menhetn uključuju kule firme Foster + Partners i Jean Nouvela.

Mnogi od nebodera su grupisani oko Central parka, a posebno „57th Street“ - sada poznata kao ulica „Billionaire's Row“ - ali su „56 Leonard“ firme Herzog & de Meuron u Tribeci i „125 Greenwich Street“ Rafaela Vinolya u finansijskom delu neki od primera koji se nalaze u drugim naseljima.

Vitke kule mogu se naći širom sveta a posebno u gradovima kao što su Hong Kong, gde je teško naći zemlju koja je na raspolaganju za izgradnju.

Ono što je jedinstveno u Njujorku, rekla je Willis, je njegovo određenje da je ultra-bogat. Međutim, predložila je da se trend već može proširiti u gradovima kao što su Dubai, Singapur i Mumbai.

Prošle godine su Njujorčani govorili protiv osipanja super-visokih nebodera u svom gradu, za koji kažu da će zaseniti Central park.

Steven Holl je takođe dao svoje mišljenje za Dezeen. Američki arhitekta je rekao da super-vitke stambene kule na Menhetnu za super-bogate predstavljaju nejednakost u arhitektonskom obliku.

Međutim, Willis smatra da su tanki neboderi dobrodošao dodatak horizontu Njujorka.

„Ne mislim da je to loše, sve dok se luksuzni stanovi pošteno oporezuju, što je politika koja bi važila širom tržišta, bez obzira na visinu“, rekla je ona.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;