INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Održiva arhitektura na primeru zgrade u Malagi

17.05.2016. | Arch Daily

Projekat ove zgrade će biti referenca u održivoj arhitekturi za sve objekte koji će se nalaziti u budućnosti u gradu Malaga tačnije delu Malaga Airport. Njegova održivost je sertifikovana od strane Saveta zelene gradnje Španije (Green Building Council Spain).

Strategije održivog dizajna u ovoj zgradi su sledeće: pasivni dizajn kako bi se smanjila potreba za energijom, korištenje vegetacije kao konstruktivnog elementa, ekstra izolacija objekta, upotreba toplotne inercije zidova i podova, upotreba efikasne rasvete i klima uređaja, upotreba solarne energije za grejanje, integrisani sistemi klimatizacije i upravljanje osvetljenjem i električnom energijom u objektu, smanjenje potrošnje vode i smanjenje stvaranja otpada, upotreba kišnice, korišćenje recikliranih i sekundarnih sirovina i kontrola kvaliteta vazduha.

Zgrada je zamišljena kao pilot kancelarija koja bi omogućila direktno iskustvo budućim projektantima i korisnicima. Uz dodatni trošak od 5% u odnosu na konvencionalnu konstrukciju, uz širenje rezultata monitoringa ona će biti odličan alat za promociju održive arhitekture na području Malage.

Uticaj implementacije zgrade na okolinu je svedeno na minimum podižući je tako da postojeći park prolazi ispod nje i postavljajući je kao vertikalnu baštu ispred obližnjih kuća.

Proizvodnja električne energije u ovom projektu premašuje potrebe za energijom same zgrade, tako da se može reći da je ova zgrada nulte energije, čak i zgrada plus energije.

Zgrada je tako projektovana da njen sam dizajn predstavlja uštedu od 65% u potrošnji u odnosu na referentne zgrade u okviru utvrđenih propisa. Emisija CO2 u atmosferu je smanjena na 14,678.19 kg godišnje. Potrošnja vode je smanjena za 50% u odnosu na konvencionalne zgrade. Stvaranje otpada je smanjeno industrijskim sistemima i 75% onog otpada koji se proizvede se reciklira. Materijali za završne radove se koriste odgovorno i imaju mali uticaj na životnu sredinu. Uticaj objekta je sveden na minimum povećanjem životnog veka konstrukcije zgrade na period od 50 do 100 godina.

Arhitektura same zgrade garantuje kvalitet života korisnika čuvajući njihovo zdravlje. Radni prostori u zgradi osiguravaju granicu na toksičnost materijala korišćenih za unutrašnju završnu obradu; to osigurava dobar kvalitet vazduha tokom praćenja; izbegavanje neugodnosti visoke brzine proticanja vazduha u klima uređajima; adekvatno prirodno osvetljenje i zagarantovana je zaštita od odsjaja na radnom mestu; nivo veštačkog osvetljenja koji odgovara zadatku je zagarantovan; akustična „udobnost“ je zagarantovana izolacijom prostora za rad od spoljašnjosti i ograničavanjem odbijanja zvuka u prostorijama; i kvalitet usluga je osiguran uključivanjem korisnika u korišćenju i održavanju zgrade.

Projekat ove zgrade je zamišljen kao prototip objekta sa nultom potrošnjom energije koji će biti obavezan za javnu upravu od 2018. i uopšte za izgradnju svih novih objekata od 2020. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;