INFONET-468X60-BANNER

Prvi neboder od drvene konstrukcije u Londonu

14.04.2016. | Adam Williams | Gizmag

Istraživači sa Odseka za arhitekturu na Kembridž univerzitetu (Cambridge University's Department of Architecture) radeći zajedno sa firmom PLP Architecture i inženjerskom firmom Smith and Wallwork, predstavili su konceptualne planove za izgradnju drvenog nebodera gradonačelniku Londona Borisu Johnsonu. Ako se pokrene ovaj projekat, ovo će biti najviša kula od drveta na svetu.

Iako je prerano komentarisati kakve su šanse za realizaciju projekta tj. za izgradnju, kula je najavljena da će biti u okviru londonskog Barbican Estatea i da će zajedno sa srednje visokim terasama obezbediti preko 1.000 novih stanova i oko 304.800 m² stambenog prostora za glavni grad Engleske.

Impresivno je to što će 80-spratna zgrada biti na visini od 300 m što će je činiti drugom najvišom zgradom u Londonu (nakon zgrade „Shard“), a najvišim drvenim neboderom na svetu. Izgradnja će biti pravi izazov za inženjere.

„Mi smo projektovali i pokazali da je izvodljivo izgraditi, posmatrano sa arhitektonske i građevinske strane, ali ovako nešto još uvek nije niko ranije pokušao da izgradi“, rekao dr Majkl Ramage, direktor Kembridž centra za inovacije u prirodnim materijalima (Centre for Natural Material Innovation). „Mi razvijamo novo shvatanje razumevanja osnovnih izazova u strukturi i izgradnji. Postoji mnogo posla, ali smo sigurni i samouvereni da ćemo uspeti da se izborimo sa izazovima koji su pred nama."

Biće i drugih izazova za prevazilaženje ali i zabrinutost da bi neka zalutala „iskra“ mogla da preokrene celu stvar u drugom pravcu koji nije dobar. Kao što smo ranije tvrdili, drvena konstrukcija ispravno projektovana i izgrađena stvarno može da nadmaši čelik i beton u sitauciji kada je požar. Međutim, da li se sa tim slažu projektanti, osiguravajuće kompanije i javnost to je već druga stvar.

„Barbican neboder“ je prvi u nizu predloga drvenih nebodera koji su razvili na Kembridž univerzitetu u saradnji sa arhitektonskim firmama i inženjerima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;