INFONET-468X60-BANNER

Toranj visok jednu milju sa „nebeskom palubom“

29.02.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Ako se nedavno objavljeni projekat Carlo Rattija za panoramski toranj za osmatranje realizuje (i to sa velikim „ako“), to će svakako biti takav neverovatni prizor kakav se ne viđa. Predložena građevina bi bila visoka kilometar, i ne bi bila samo najviši panoramski toranj na svetu već i najviša građevina na svetu.

Sa prigodnim nazivom „The Mile“  dostizaće visinu od 1.609 metara ili tačno jednu milju. Da bi se jasnije dočarala visina, napomenuće se da je trenutno najviša zgrada na svetu „Burj Khalifa“ tek nešto viša od polovine planirane visine, tačnije 830 metara. Čak i Kula Džedaja („Jeddah Tower“) koja je u izgradnji i trebalo bi da bude završena 2018. godine biće visine do 1.000 metara, što će biti prva u svetu građevina kilometarski visoka.

Prema tome sasvim je razumno da se na „The Mile“  gleda sa dozom skepticizma. Čak i ukoliko je opravdan i legitiman predlog, toliko stvari može krenuti naopako i narušiti realizaciju ovako ambicioznog projekta koji veoma lako može završiti skraćivanjem visine. Ali legitiman predlog je upravo onaj u koji je firma Carlo Ratti Associati uverila Gizmag da jeste. „„The Mile“  je realan projekat, sa klijentom, bez obzira što je tek u prvoj fazi“, rečeno nam je.

Razvijen u saradnji sa nemačkom inženjerskom firmom Schlaich Bergermann und Partner i britanskom firmom za dizajn Atmos, projekat „The Mile“ će biti vertikalni park i javno dostupan vidikovac. Posetioci će moći da se popnu na vrh u „skulpturalnoj kapsuli“ koja se kreće oko osovine tornja. Kada se stigne na vrh, tamo će biti prostor sa koga će se pružati vidikovac i moći da se osmatra okolina, biće „nebesko šetalište“ i restoran.

U kapsulama će biti mogućnosti za organizovanje sastanaka, večera i koncerata, gde će čak biti i bazen. Posetioci će moći da imaju digitalnu interakciju sa okolinom preko ekrana za proširenu stvarnost i moći će da osete i iskuse panoramu na različite načine.

Dvadeset metara široka osovina tornja će imati razmeru visine prema širini 80:1 i znatno veću nego što ima „British Airways i360“ u Brajtonu  u Velikoj Britaniji, koji je trenutno priznat za najtanji toranj na svetu. Prema inženjerskim studijama stoji da su sprovedena istraživanja u cilju razvoja sredstava za postizanje da se struktura čuva pod pritiskom i osigurava koristeći mrežu prenapregnutih kablova.

„Strukturni koncept „The Mile“ je tehnički izvodljiv zbog posledičnog i beskompromisnog laganog pristupa“, rekao je saradnik i vođa tima iz firme Schlaich Bergermann und Partner Boris Reyher. „Arhitektonski oblik i prostorna ravnoteža sila postale su jedna te ista stvar.“

Pored toga predviđeno je da toranj bude prekriven biljkama i zelenilom od dna do vrha, pružajući stanište mnogim životinjskim vrstama. Carlo Ratti poredi planirani rezultat uzimajući njujorški Central park.

Klijent za koga se radi i razvija projekat, planirana lokacija i datum izgradnje za sada ostaju neotkriveni. Više informacija će bez sumnje biti kada projekat bude predstavljen na „MIPIM property show“ marta 2016. godine, nakon čega će se dobiti bolja ideja o izvodljivosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;