INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najveća fabrika za proizvodnju električne energije od otpada

11.02.2016. | Gizmag

Najavljen je pobednički projekat za koji je određeno da će biti „najveće postrojenje za proizvodnju energije od otpada na svetu“. Postrojenje za proizvodnju energije od otpada u Šendženu „Shenzhen East Waste-to-Energy Plant“ će biti prepoznatljivog kružnog oblika. Projektovale su ga je i dizajnirale kompanije Schmidt Hammer Lassen Architects i Gottlieb Paludan Architects.

Projekat koji je trijumfovao u okviru međunarodnog takmičenja, je zamišljen tako da celo postrojenje bude smešteno u okviru jedne zgrade. Kružni oblik je izabran da bi minimizirao dimenzije postrojenja i smanjio iskopavanja potrebna tokom gradnje.

U Schmidt Hammer Lassen-u kažu da će postrojenje koristiti „najnapredniju tehnologiju spaljivanja otpada i proizvodnje električne energije“. U fabrici se očekuje 5.000 tona otpada svakog dana, ili trećina otpada koji napravi 20 miliona stanovnika Šendžena u Kini u toku dana. Pored proizvodnje električne energije postupkom spaljivanja, 44.000 m² fotonaponskih panela biće instalirano na samom postrojenju od 66.000 m² krovne površine što će doprineti njegovom autputu.

Tu će se takođe nalaziti i uređen park i centar za posetioce sa pogledom na mašine u okviru postrojenja. Posetioci će tom prilikom moći da hodaju stazom u unutrašnjem delu da bi videli različite delove postrojenja, dok bi usput dobijali važne informacije edukativnog karaktera, a takođe će imali priliku da prođu i panoramskom stazom na krovu sa koje se pruža pogled na okolinu. Nadaju se da će na taj način posetioci bolje razumeti probleme i pitanja vezana za otpad i na koji način mogu da smanje njegovu proizvodnju.

Dalji razvoj projekta tek treba da bude sproveden, ali bi postrojenje trebalo da počne sa radom 2020. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;