INFONET-468X60-BANNER

Zgrada obložena bambusom

07.10.2015. | Eric Oh | ArchDaily

Vijetnamski arhitektonski studio „Vo Trong Nghia Architects“, poznat po svojim radovima širom Vijetnama, je nedavno prikazao svoj najnoviji projekat – kompleks zgrada sastavljen od tri tornja prekrivenih bambusom.

Projekat „Diamond Lotus“, kako su ga nazvali, nalaziće se u gradu Ho Ši Minu i biće udaljen svega 3,5km od centra grada. Imaće dovoljno stambenih jedinica za čak 720 porodica, sa ukupnom kvadraturom od 67,240m² za sve tri zgrade.

Kako bi se stvorio veliki zeleni prostor (inače retko dostupan u ovom gradu) tri zgrade će biti povezane krovom – karakteristika koja je po „pravilima“ vijetnamskog Feng šuija. Fasade tornjeva biće opasane žardinjerama, u nameri da ublaže tropsko Sunce i smanje količinu toplote koja dopire.

Odabran zbog svoje fleksibilne forme, posebno u slučaju oluja, bambus će biti posađen u žardinjerama, u svakoj od ove tri zgrade, od kojih će svaka imati 22 sprata.

Za razliku od većine projekata u Ho Ši Minu, koji u svom planu i realizaciji ne uzimaju u obzir zelenilo, ili smanjuju već postojeći zeleni prostor, „Diamond Lotus“ ne samo da stvara komfor svojim budućim korisnicima već doprinosi i celokupnom izgledu pejzaža ovog grada.

Ovaj projekat će biti prvi zeleni spomenik Ho Ši Mina, posvećen prosvećivanju njegovih žitelja po pitanju održive životne sredine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;