INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Letnjikovac na švedskom fjordu

08.07.2015. | Ignant

Osamljen, a otvoren, na samo nekoliko korako od okeana i smešten usred mnoštva letnjikovaca i vikendica se nalazi zen kuća arhitektonskog biroa Irene Sævik. Ovaj letnjikovac postiže nemoguće: privatan i miran ambijent na samo četrdeset minuta od užurbanog glavnog grada osla i na samo tri minuta hoda do obale fjorda. Malena kuća modernističke slikarke Irme Jaeger, izgrađena 1963. godine je pretrpela renoviranje i proširenje, čime je stvoreno sadašnje utočište sa zen karakterom.

Arhitekta Irena Saevik je preuzela karakter asketizma prvobitne kuće i unapredila je u savremeno kontemplativno utočište. Dvorište je uređeno po uzoru na japansku arhitekturu, i ono je okruženo sa uskom galerijom koja omogućava slobodno cirkulisanje i ulaženje u susedne sobe.

Dnevna soba, kuhinja, trpezarija, kupatilo, sauna, toalet, radna soba i dve spavaće sobe su nanizane jedna iza druge. Pošto su sobe odvojene, kuća može ugostiti veći broj ljudi, uz istovremeno omogućavanje odvijanja mirnih aktivnosti kao što je pisanje, čitanje, slikanje, slušanje muzike, pripremanje hrane u prostranoj kuhinji i razgovor bez ometanja drugih osoba.

Velika terasa je idealna za sunčanje i razgledanje prelepe prirode sa obiljem krošanja i fjordom koji okružuje usko poluostrvo. Arhitekta je metamorfozno pretvorio tradicionalni švedski letnjikovac u živopisnu, udobnu i kontemplativnu kuću koja deluje idealna za provođenje odmora.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;