Sigurno ste čuli za kuću od slatkiša, ali da li ste ikada videli kuću napravljenu od hleba? Muzej „La Triennale di Milano“ je nedavno otvorio novu izložbu „Umetnost i hrana“, čiji je kurator italijanski arhitekta Italo Rota, a koja spaja hranu, dizajn i arhitekturu u jednu izložbu posvećenu istoriji hrane i rituala vezanih za ishranu. Jedan od najinteresantnijih radova je bez sumnje Kuća od hleba, koja je nastala u periodu od 2004. do 2006. godine od strane njujorškog vajara Ursa Fišera.
Malena kuća, koja meri samo 5x4x5 metara, je bukvalno napravljena od hleba i prezli, uz podršku drveta, poliuretanske pene, silikona, akrilne boje, trake, vijaka i tepiha. Iskreni dizajn instalacije ostavlja svaki sastojak (materijal) izloženim, ne krijući činjenicu da se kuća drži pomoću osnovnog konstruktivnog rama.
Dok posmatrate strukturu, javlja se slika raspadanja hleba, jakog i ugodnog mirisa kvasca i strah da će se urušiti. Instalacija je bazirana na temi hrane, gostoljubivosti i potrošnje, što je slučajno savršena tema za trenutnu Svetsku izložbu u Milanu, čija je tema „Ishrana planete, energija života“.
Moto Expo-a je veoma otvorena i pozivajuća tema za umetničke, estetske, funkcionalne i filozofske interpretacije. Izložba La Trienalle i rad Ursa Fišera su deo zvaničnih događaja Expo 2015, i biće otvoreni do 1. novembra.