INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Maleni stan u Nemačkoj inteligentno koristi raspoloživi prostor

14.05.2015. | Gizmag

Onaj ko je rekao da veličina nije bitna očigledno nije bio arhitekta, zato što uklopiti stan u 21 metar kvadratni nije mala stvar. To je upravo ono što je berlinski arhitektonski i dizajn studio Spamroom uradio kroz pametno korišćenje raspoloživog vertikalnog prostora i višenamenske centralne jedinice.

Stan iz ranih 1900-tih je smešten u berlinskom naselju Moabit, i prvobitno se sastojao od dve veoma male prostorije i zajedničkog spoljnog toaleta u pomoćnom objektu. Jedna od soba je konvertovana u privatno kupatilo od strane prethodnog vlasnika stana, što je, kako arhitekta kaže „imalo dodatni efekat izbacivanja iz balansa celokupne proporcije dnevnog, spavaćeg, kuhinjskog i trpezarijskog prostora u stanu“.

Kako bi ovo ispravili, arhitekte su odlučile da otvore prostor koliko je to moguće. Oni su uklonili sve unutrašnje zidove i površinske slojeve koje su dodavane u stanu tokom godina. Sa ovim praznim platnom, oni su zatim bili u mogućnosti da počnu projektovanje stana prema investitorovim željama koji je tražio udoban dnevni boravak, prostor za spavanje, malu, ali dobro opremljenu kuhinji, kupatilo i dovoljno prostora za smeštaj stvari.

Glavna karakteristika redefinisanog prostora je centralna jedinica koja ga razdvaja po dužini. Pored jedne strane jedinice je kuhinja smeštena u hodniku sa veliki prozorima koji obezbeđuju dovoljnu količinu svetlosti. Viseći elementi obezbeđuju skladišni prostor, a svi uređaji su dizajnirani da budu kompaktni.

Duž druge strane jedince se nalazi ulazni hodnik u stan. Ovde je smešten ulaz u unutrašnji deo centralne jedinice. Unutar jedinice se nalazi kupatilo od 2 kvadratna metra površine. Pristup je preko kliznih vrata radi očuvanja prostora, a sanitarije su raspoređene tako da kupatilo bude što je više kompaktnije, uz svetlarnik koji pruža osvetljenje.

Stan takođe koristi velikodušne visine prostorija koje su karakteristične za starogradnju. Održavanjem visine centralne jedinice na minimumu, bilo je moguće stvoriti mezaninski nivo iznad jedinice koristeći delimično podupiruću čeličnu konstrukciju. Mezanin ima funkciju spavaćeg prostora i ima podignutu ivicu koja smešta policu za knjige i prostor za laptop.

Do mezaninskog nivoa se dolazi preko čeličnih stepenica koje su pričvršćene za zid. Pragovi stepenica su uski i visoki profil, kako bi se ukupna veličina prostora koje stepenište zauzima smanjilo. Tokom dana ono se može koristiti kao police, a takođe ono obezbeđuje pristup neobičnom plakaru u njenom podnožju.

Raspored stana osigurava postojanje dovoljne količine otvorenog prostora na nižem nivou koji se može koristiti na različite načine. Nameštaj se može rasporediti po prostoriji ili skloniti po potrebi, dok poduži prozorski sims pruža pametnu i diskretnu radnu površinu.

Klijenti su zahtevali da određeni komadi u stili secesije (Jugendstil u Nemačkoj) budu postavljeni kako bi upućivali na period izgradnje zgrade. Imajući ovo u vidu, arhitektonski biro Spamroom je koristio repliku plavih pločica iz tog perioda.

Prethodno pokrivene drvene podne ploče su restaurisane i premazane zaštitnim slojem laka. Novi izolovani plafon je takođe postavljen. Mikro apartman Moabit je završen u martu ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;