INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Terasasti drveni vrtić u Japanu unosi prirodu u zatvorene prostore

29.04.2015. | Arch Daily

Arhitektonski biro Yamazaki Kentaro Design Workshop je projektovao nedavno izgrađeni Hakusui vrtić, drvenu strukturu obloženu staklom koja se terasasto spušta niz padinu u gradu Čibi u Japanu.

Naručilac projekta je lokalna firma za socijalno staranje Seiyu-Kai, a vrtić je projektovan da smesti šesdesetoro dece sa izgledom i osećajem velike kuće. Pored pogleda na okolne šumovite planine, terasasta struktura uvodi prirodu u enterijer sa toplom paletom drvenih materijala i stubova nalik stablima.

Arhitekte su morale da isprojektuju vrtić koji ne samo da uključuje programske i obavezne prostore, već i da što je moguće više umanje broj slepih tačaka u prostoru iz bezbednosnih razloga. Arhitekte su se odlučile za stvaranje stepenaste strukture koja je uglavnom otvorena, gde se svaki nivo koristi kao drugačija „soba“.

Dok su kancelarija, kiuhinja i druge uslužne oblasti smeštene na severnoj strani zgrade unutar prostorija sa zidovima, prostorije za igru, soba za spavanje i jaslice se stepenasto spuštaju ka jugu. Prvi sprat se sastoji od balkonskog prostora.

Klizna staklena vrata od poda do plafona su postavljena na severnoj i južnoj strani kako bi uvela prirodno svetlo u objekat, kao i unakrsnu ventilaciju sa južne strane koja prolazi kroz zgradu i izlazi preko terase na severu. Krovni svetlarnici unose dodatne količine prirodnog svetla.

Klizna vrata takođe čine da otvorene terase i uređeni vrtovi deluju kao prirodan nastavak unutrašnje sredine. Malo jezerce smešteno na južnom kraju sakuplja kišnicu sa kosog krova i služi kao dodatni prostor gde deca mogu da se igraju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;