INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stalno kamping mesto u vidu kolibe

29.04.2015. | Ignant

Ova neobična struktura, smeštena na netaknutom delu planine u blizini ispaša za ovce u centralnom delu Novog Južnog Velsa, Australija, je delo arhitektonskog biroa Casey Brown Architecture i nalazi se na ivici grebena okruženog velikim granitnim stenama i drevnim izumrelim stablima. Objekat u obliku kule ima panoramske poglede na stotine kilometara okružujećeg horizonta.

Zamišljen kao utočište za jednu ili dve osobe, ovaj objekat ima minimalni otisak od tri sa tri metara. Objekat je dvospratna kula obložena bakrom - strane fasada se otvaraju u prizemnom nivou radi puštanja svetlosti i obezbeđivanja pogleda na istočnu, severnu i zapadnu stranu.

Na južnoj strani objekta se nalazi rezervoar za vodu i čekrk za podizanje i spuštanje pokretnih strana fasada. Kada se koliba ne koristi, ove pokretne fasade se u potpunosti spuštaju i tako štite drvenu i staklenu unutrašnjost od padavina i pojedinih šumskih požara.

U unutrašnjosti je koliba prelepo izrađena od recikiranog drveta eukaliptusa. Prizemlje služi kao maleni dnevni boravak sa čajnom kuhinjom i peći na drva, dok prvi sprat nalik potkrovlju služi kao spavaća soba.

Voda se sakuplja na krovu, a odvojeni toalet, takođe izgrađen od drveta i obložen bakrom, se nalazi na nekoliko sekundi hoda ka zapadu. Struktura je voema izolovana od hladnih vetrova i ozbiljno visokih dnevnih temperatura sa višeslojnim zidovima i ventilacijom na krovu i u prizemlju koja omogućava slobodno kretanje vazduha.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;