INFONET-468X60-BANNER

Moderna kuća na litici nadgleda primorske pejzaže škotskog ostrva Skaj

27.04.2015. | Dezeen

Arhitektonski biro Dualchas Architects je nedavno završio Kuću na litici, moderan i skroman dom koji uokviruje zadivljujuće lepote pejzaža škotskog ostrva Skaj.

Delimično ukopana u zemlju radi poštovanja prirodne topografije lokacije, krovna linija doma obloženog arišom i kamenom sedi skoro u ravni sa travnatim pejzažom, čineći dom skoro neprimetnim izdaleka. Niska kuća sa dve spavaće sobe je izgrađena od prirodnih materijala i zastakljena na severnoj i zapadnoj strani radi spektakularnih pogleda na more.

Inspirisana jednostavnim kamenim poljoprivrednim zgradama tipičnim za ovaj region, Kuća na litici je izgrađena sa kamenom i usečena je u pejzaž kako bi zaštitila zgradu od surovih vetrova.

Zaštitni kameni zid se obavija oko jugoistočne fasade sa delom u sredini u kojem se nalazi ulaz. Prozori smešteni na vrhu drugog volumena zgrade, smešteni iza kamene fasade, omogućavaju prodor svetlosti u enterijer.

Kada posetioci prođu kroz ozidane i misteriozne ulazne sekvence, kuća se dramatično otvara sa panoramskim pogledima na more. Krovne grede su vidljive u enterijeru bele boje, boja koja namerno odabrana jer pojačava prirodno osvetljenje koje ulazi kroz prozore pune spratne visine. Polirani betonski podovi se nalaze u celom enterijeru, dodatno pojačavajući prirodno osvetljenje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;