INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća u Dalasu izgrađena od 14 transportnih kontejnera

09.04.2015. | Dwell

Kuće izgrađene od transportnih kontejnera su uvek impresivne, a ovaj teksaški dom, izgrađen od njih 14, je dokaz koliko ti građevinski materijali mogu biti praktični. Majkl Goden, šef dizajn biroa M Gooden Design, je angažovan od strane Barbare i Meta Munija da projektuje njihov dom snova u Dalasu, a rezultat je ništa manje nego zapanjujući.

Prostrana kuća od 344 metara kvadratnih je otvornog koncepta, sa različitim životnim prostorima ocrtanih okvirima. U prizemlju od 93 metara kvadratnih, crni polirani betonski podovi stvaraju divni kontrast sa jasnim belim zidovima, kao i osnovnim bojama koje se koiste u naglašenim panelima i nameštaju.

Visoki, uski prozori omogućavaju prodor zapanjujuće količine prirodne svetlosti, a trakasto osvetljenje na plafonu pruža dovoljnu vidljivost kada zađe sunce. U nekim delovima kuće, valoviti čelik na plafonu je ostavljen izložen kao podsetnik na originalnu svrhu transportnih kontejnera.

Transportni kontejneri nisu poznati po svojoj dobroj termoizolaciji, te je korišćena termoizolacija u peni i to između građevinskih slojeva kako bi se unutrašnje temperature zadržale na udobnom nivou, posebno tokom vrelih leta u Teksasu.

Drvo se obimno ističe na celom prvom spratu, gde podovi od bledog javora pomažu u činjenju prostora svetlijim, uvećavajući prirodno svetlo koje prodire u dom. Iako je većina kuće ostavljena otvorena i bez vrata, spavaće sobe ipak imaju vrata - i to originalna vrata kontejnera.

Omaž originalnoj industrijskoj prirodi kontejnera je odat po celoj kući, sve do razigranog korišćenja stare kutije za alat za kamione u glavnoj spavaćoj sobi: ona je pretvorena u lavabo, a njene hromirane površine se lepo dopunjuju sa mermerom, drvetom i staklom koji se nalaze oko nje.

Još jedan transportni kontejner je korišćen za stvaranje dvospratne kule sa staklom na prednjem delu koja se nalazi u zadnjem delu zgrade. Kula gleda na dugačak, uski bazen za plivanje koji odražava oblik kule u sebi.

Kako bi krunisali ovo remek delo kontejnerske arhitekture, arhitekte su postavile krovnu terasu od 130 metara kvadratnih koja se proteže duž kuće, nudeći poglede na obližnje jezero Vajt Rok.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;