INFONET-468X60-BANNER

Pomoćni objekat sa zelenim krovom deluje kao produžetak španskog seoskog pejzaža

25.03.2015. | Dezeen

Kada su vlasnici seoske kuće iz 17. veka poželeli da dodaju novi višenamenski objekat na svoje imanje u rualnoj španskoj opštini „La Vall d'en Bas“, arhitekta Arnau Verges je odgovorio sa projektom prostranog proširenja koji ne umanjuje prirodni osećaj okruženja.

Obložena u beton i drvene letve, jednostavna struktura je ugrađena u padinu i zadržava postojeće arhitektonske elemente kao što je baza bivšeg bunara. Pristupačni i prohodni zeleni krov je spojen sa kamenom strukturom kuće sa crnim metalnim mostom.

Višenamenski pomoćni objekat služi kao skladište i radionica sa prostorom za presvlačenje, novim kotlom na biomasu i poljoprivrednom mašinerijom. Smeštena između kuće i poljoprivrednog zemljišta, zgrada sa zelenim krovom je „tranzicioni pojas“ između arhitekture i pejzaža, i poprima kvalitete oba.

„Analizom struktura koje se mogu pronaći oko seoske kuće, od kojih se neke ističu više od drugih, mi smo projektovali intervenciju u poljoprivrednom okruženju na osnovu ojačavanja veza između izgrađene i neizgrađene sredine“, kaže arhitekta Verges.

Drvene žaluzine oblažu prednji deo pomoćnog objekta i otvaraju se na gore kao garažna vrata. Unutrašnjost je uglavnom od betona, ali je akcentovana sa drvenim elementima, stazama od cigli, kao i sa kružnim atrijumom koji je stvoren iz otiska bivšeg bunara. Drvo raste u atrijumu iz donjeg nivoa i zelene grane se prostiru iznad zelenog krova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;