INFONET-468X60-BANNER

Slover biblioteka stapa staru i novu arhitekturu

23.03.2015. | Inhabitat

Slover biblioteka u Norfolku, Virdžinija, SAD, je imenovana projektom godine od strane Američkog udruženja javnih radova ove nedelje. Zgrada je projektovana od strane arhitektonskog biroa Newman Architects, a bilo je potrebno više od šest godina od faze projektovanja do otvaranja.

Ova zgrada površine 12.821 metara kvadratnih smešta glavni ogranak Norfolk javne biblioteke. Projekat je urađen kao saradnja između javnih i privatnih organizacija, i spaja staru i novu arhitekturu u istorijskom centru grada Norfolka.

Predloženi dizajn biroa Newman Architects kombinuje tri generacije arhitekture u jednu neverovatnu javnu zgradu. Jezgro zgrade staro 115 godina, Sibord zgrada, je prvobitno bila carinarnica pre nego što je postala glavna biblioteka u Norfolku 2009. godine.

Gradonačelnik Norfolka Pol Frejm je izrazio oduševljenje sa ovim projektom. „Ne samo da bibilioteka Slover angažuje i oduševljava javnost, već ona predstavlja istoriju Norfolka, kao i njenu budućnost“, kaže on.

Projektni zadatak je zahtevao dodavanje sedmospratnog krila od stakla, kao i renoviranje susedne poslovne zgrade. Unutar zgrade, centralno dvorište je okruženo arkadama, kao i prstenom zatvorenih prostorija. Raspored strukture je preslikan u projektu staklenog krila.

Odnos između starog i novog je jasan: čvrstoća obnovljene zidane Sibord zgrade nasuprot transparetnog i pozivajućeg staklenog dodatka. Uprkos razlikama u njihovom stilu i izgledu, prostori su povezani preko trospratnog atrijuma u centru zgrada.

U suštini, svaki aspekt zgrade je napravljen tako da predstavlja jednakog partnera u stvaranju novog javnog prostora gde se obrazovanje i prosvetljenje neguje i podstiče.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;