INFONET-468X60-BANNER

Zabavna kućica za decu proširuje vinogradski dom

18.03.2015. | Dezeen

Neka veoma srećna deca u Meriksu u Australiji sada imaju zabavan i moderan prostor zahvaljujući arhitektama u birou Mihaly Slocombe. Australijski biro se vratio projektu vinogradarske rezidencije koji je završen 2006. godine kako bi stvorili malo proširenje za unuke vlasnika.

Dobijena dečija kućica preslikava kockaste drvene sadilice koje okružuju dom, skoro kao da je jedan od njih izrastao u preuveličanu verziju sebe preko noći.

Kućica za decu je površine od 59 metara kvadratnih i poseduje spavaću sobu, igraonicu i kupatilo za svoje male stanare. Unutrašnji prostori su obloženi u šperploči blede boje, stvarajući topao ali čist enterijer. Veliki prozori omogućavaju prodor dnevne svetlosti u igraonicu, dok visoki plafoni čine prostor udobnim i za odrasle supervizore.

Arhitektonski biro Mihaly Slocombe je osmislio jedinstveni način da poveže dečiju kućicu za glavnom kućom - preko zastakljenog hodnika sa perforiranim drvenim žaluzinama koje čine zanimljivu fasadu.

Žaluzine su napravljene od drveća eukaliptusa koje je autohtono za južnu Australiju, i one su ukrašene sa razigranim obrascem krugova koji je inspirisan oblikom okolnih vinograda. Žaluzine mogu biti rasklopljene tokom dana da obezbede hlad u unutrašnjem prostoru, a noću one dozvoljavaju izlivanje svetlosti preko rezbarenih tačaka radi dobijanja fantastičnog svetlosnog efekta.

„Ovo je razigrani objekat sa više pokretnih delova nego što je tipično za ovako male kuće: pokretljive žaluzine, klizni zidovi, podesive zavese itd.“, izjavile su arhitekte iz biroa Mihaly Slocombe.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;