INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Horizontalni dimnjak greje kafić u Njujorku

17.03.2015. | Gizmag

Kafić u državi Njujork ima inovativni način zagrevanja svojih klijenata. Poseduje zidanu peć sa dimnjakom koji se prostire horizontalno kroz prostor i služi kao klupa. Zgrada navodno može biti zagrejana čitavih 24 sata samo posle jednočasovnog sagorevanja.

Zidane peći se obično grade od opeke ili kamena, koji apsorbuju toplotu iz bilo kog goriva koje se koristi - u ovom slučaju drvo. Peć zatim može da zrači toplotu kako bi zagrevala prostor u dužem vremenskom periodu.

Dimnjaci za takve peći su tipično postavljeni vertikalno iznad njih i van zgrade. Međutim, zidana peć u Bafalo kafiću, projektovanom od strane arhitektonskog biroa Davidson Rafailidis Architecture i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Bafalu, ima dimnjak koji se proteže horizontalno.

Dimnjak je dugačak 4,6 metara i deli se po dužini. Topao vazduh se vuče iz peći i duž jedne strane dimnjaka do njegovog suprotnog kraja pre nego što se uvuče nazad do šporeta kraj suprotnog prolaza, sve dok se ne izbaci vertikalno iz zgrade kroz izduvnu cev.

„Veoma dugački horizontalni dimnjak je neobičan zbog toga što dim želi da ide gore, pa je veoma problematično sprečiti ga da stagnira“, kaže arhitekta Dejvidson. „Mnogi zidari sa kojima smo razgovarali su nam rekli da ne mogu da urade horizontalni dimnjak duži od 2,4 metara.“

Dimna komora je izgrađena od vatrostalnog cementa i dekorisana sa cementnim pločicama interesantnog dezena. Nijedan drugi sistem grejanja ili hlađenja nije instaliran u kafiću. Tokom leta se ventilacija postiže preko velikih sklopivih prozora koji omogućavaju prodor svežeg vazduha u prostor kafića, dok krovni prozori omogućavaju izlazak toplog vazduha.

Prema Univerzitetu u Bafalu, sistem grejanja je zahtevao dve godine istraživanja, razvoja i testiranja, i on može da održi kafić zagrejan ceo dan tokom zime koristeći samo šest panjeva. Kafić će biti otvoren uskoro.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;