Lični oblak koji vas hladi (video)

13.03.2015. | Gizmag

Jedan od načina da ohladimo ljude u vrelim klimama jeste da prskamo hladnu maglu kroz koju oni mogu da hodaju. Neprekidno prskanje izmaglice, međutim, dovodi do obilatog korišćenja vode. Nova instalacija pod nazivom Lični oblak smanjuje količinu potrebne vode tako što otkriva prolaznike i cilja vodene kapiljice samo na njih.

Lični oblak je zamišljen od strane italijanskog arhitektonskog biroa Carlo Ratti Associati. Biro objašnjava da je evaporativni proces hlađenja koji oni koriste mnogo više energetski efikasan od klimatizacije, ali da ga činjenica da se on usmerava na osobu u blizini čini još više efikasnijim.

„Kod tradicionalnih sistema, mnogo energije i vode se troše na hlađenje spoljašnjih otvorenih prostora, čak i kada se ovi prostori slabo koriste“, kaže arhitekta Karlo Rati. „Kod našeg projekta, mi fokusiramo prskanje na ljude, što je značajno više energetski efikasnije.“

Lični oblak se sastoji od niza cevi koje se kače o nadstrešnicu, a iz kojih se magla koja hladi prska. Sistem koristi ultrazvučne senzore kako bi otkrio kada se ljudi kreću ispod njega merenjem vremena koje je potrebno da ultrazvučni signal bude poslat, a eho primljen.

Kada se osoba otkrije ispod specifičnih senzora, aktiviraju se hidro-ventili i LED svetla u okolnim cevima. Ovo stvara lični oblak magle oko pojedinca koji se kreće sa njim dok on prolazi ispod instalacije, izbegavajući potrebu da se aktivira ceo sistem hlađenja. LED u međuvremenu stvara efekat pozadinskog osvetljenja.

Lični oblak je razvijen i predstavljen na Vladinom samitu Ujedinjenih Arapskih Emirata, održan početkom februara ove godine. Arhitekta Karlo Rati je izjavio da planira da instalaciju razvija u komercijalnom smislu, i da će ona biti predstavljena u bliskoj budućnosti.

Video snimak ispod pokazuje Lični oblak u akciji:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MIGRO
MIGRO
SOMBOR-SVETOZAR MILETIĆ
www.somfy.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...