Vila OSA u Kostariki zamagljuje linije između otvorenog i zatvorenog prostora

09.02.2015. | Arch Daily

Projektovana od strane biroa OBRA Architects za porodicu američkog doktora koji je želeo da se približi prirodi, Vila OSA zamagljuje granice između spolja i unutra. Smeštena na staroj mango farmi, ova divna kuća ima dve ose duž kojih prostori evoluiraju u struktuisane poglede na šumu. Stepenaste rampe i nadstršnice se otvaraju prema bujnom prirodnom okruženju kuće.

Kuća zauzima malo brdo i prostire se od ulaza na parcelu na vrhu brda nadole sve do samog ruba parcele. Ona poseduje različita krila koja rotiraju u osnovi i stvaraju prostorne odnose koje se oslanjaju na simetriju i postepeni razvoj. Ovaj geometrijski raspored i tretman volumena uspostavlja sekvencijalni ritam doživljavanja prostora.

Kuća uokviruje dve zidom okružene bašte sa zidnom vezom koja spaja krajeve naizmeničnih krila. Zidovi su beli štuko sa armirano-betonskom konstrukcijom. Podovi su napravljeni od poliranog betona, dok su plafoni i stolarija napravljeni od lokalno ubranog drveća.

Linija između enterijera i eksterijera je zamagljena. Suptilna tenzija je uspostavljena između kuće i prostora šume. Sa svojim otvorenim prostorima i natkrivenim terasama, kuća ima za cilj da obezbedi optimalne uslove za toplu klimu tokom cele godine, sa zaštitom od sunca tokom leta i monsuna zimi. Ona obuhvata i uokviruje pejzaž dok zadržava odmerenu blizinu šumi.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece