INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Drvena particija u obliku slova L proširuje mali stan u Japanu

29.12.2014. | Arch Daily

Japanski stanovi su ozloglašeni zbog svog manjka prostora, ali je tokijski arhitektonski biro Sinato uspeo da iskoristi mali gabarit stana Fuđigaoka M prilikom nedavnog renoviranja.

Stan se nalazi unutar 26 godina starom stambenom kompleksu, i one je nadograđen sa modernom estetikom koja je organizovana tako da promoviše slobodan protok unakrsne ventilacije i prirodnog svetla. Dodatak particije u obliku slova L je centralna komponenta koja prostorno deli i vizuelno ujedinjuje različite prostorije ovog otvorenog stana.

Biro Sinato je uspeo da ubaci jedanaest različitih prostora unutar stana od 64 metara kvadratnih, koga karakteriše ograničena paleta materijala sadržana od drveta toplih tonova, sivog betona i belo obojenih zidova.

Prostori su orijentisani ka južnom zidu, gde se velika staklena vrata otvaraju ka balkonu i usmeravaju prirodno svetlo u prostor. Stakleni paneli su postavljeni na vrhu drvene particije kako bi omogućili protok svetlosti u celom stanu i održali kontinuitet plafona, što je strategija koja čini stan vizuelno više prostranim.

Dve spavaće sobe bez vrata se nalaze na istočnoj strani stana i odvojene su sa postojećim nosećim betonskim zidom. Drvena particija u obliku slova L, koja uključuje dodatne fioke i police, razdvaja spavaće sobe iz glavnih zajedničkih prostora, poput trpezarije i kuhinje.

Za razliku od drvenih podova koji se nalaze u većini glavnih prostorija u stanu, arhitektonski biro Sinato je obložio prelazne oblasti u stanu sa sivim keramičkim pločicama koje pružaju vizuelno odvajanje prostora.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;