INFONET-468X60-BANNER

Pasivna kuća Če u Rumuniji ima super zabavni enterijer

29.12.2014. | Dezeen

Roditelji i deca će podjednako ceniti ovu kuću sa sigurnosnom mrežom unutar nje. Pasivna kuća Če u Rumuniji je delo arhitektonskog biroa Tecto Arhitecture, i ona je super efikasan dom koji ne samo da zadovoljava sve standarde u pogledu održivosti, već ima i super zabavan enterijer.

Bez obzira na vremenske prilike, deca i roditelji mogu da se igraju na mreži, koja je ujedno i salon, uz osećaj kao da su napolju. Pored toga, kuća je završena sa zelenim krovom i uskoro će posedovati fotonaponski sistem.

Smeštena u severnoj Rumuniji u gradu Sučava okružena starom šumom, Pasivna kuća Če iskorišćava svoju okolinu tako što komunicira sa njom preko velikih prozora. Iako većina pasivnih kuća nemaju velike zastakljene zidove, ova to ima i uživa u visokom nivou prirodne svetlosti.

U stvari, centralno jezgro kuće je kompletno zastakljeno i služi kao atrijum za kuću koji povlači svetlost dublje u enterijer. Ovo je takođe mesto gde kuća ima prizemni pod od trave i mrežu kojoj se pristupa sa prvog sprata. Stanari mogu da se igraju ili odmaraju na mreži i osećaju kao da su napolju iako su unutra.

Pored obilja svetlosti i zabavne zone za igru, kuća projektovana od strane biroa Tecto Arhitectura prolazi kroz proces evaluacije pasivne kuće i procenjuje se da ona koristi samo 14kWh po kvadratnom metru godišnje. Kuća poseduje prirodne izolacione materijale, prozore visokih performansi, sistem za upravljanje energijom i podzemnu toplotnu vodenu pumpu.

 

Zeleni krov zamenjuje prirodni prostor koji je izgubljen gradnjom kuće, a letvice od kedrovine na eksterijeru pomažu u stapanju kuće sa svojom okolinom. Uskoro će kuća dobiti i fotonaponski sistem koji će biti instaliran na krovu i obezbeđivaće potrebnu energiju za dom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;