INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni „samoodrživi moduli“ idu gde nijedna druga zgrada ne može

26.12.2014. | Inhabitat

Šta radite kada vam je potreban mali centar za posetioce u prirodnom rezervatu, svlačionica na plaži ili smeštaj u sličaju nepogode? Arhitektonski biro Cannata Fernandes Architects je osmislio rešenje za sva tri scenarija - Samoodrživi modul.

Elegantan, moderan prefabrikovani objekat može biti korišćen u kombinaciji sa postojećom infrastrukturom ili može u potpunosti biti slobodnostojeći, a njegova namena može biti višestruka - od privremenog smeštaja, opservatorije, vatrogasne ispostave, bara ili male prodavnice.

Samoodrživi modul je namenjen za lokacije gde je teško modifikovanje i dodavanje stalne infrastrukture ili fizički nemoguće ili ekonomski neizvodljivo. On dolazi u potpunosti sa ugrađenim temeljima, konstrukcijom, vodom, kanalizacijom i električnim sistemom. Modul može biti sklopljen u fabrici i transportovan bilo gde uz pomoć kamiona ili helikoptera.

Jedinica je zaista samoodrživa jer dolazi sa sopstvenim izvorom energije od 20 fotonaponskih panela i setom solarnih baterija koje mogu da traju i do tri dana. Ona takođe dolazi opremljena sa toaletom i malom kuhinjom, kao i sa rezervoarom od 500 litara koji drži vodu za tri dana.

Modul čak i ne mora da se priključi na kanalizacioni sistem jer je odvod vode i kanalizacije sređen preko vakuum sistema. Samoodrživi modul dolazi sa opcijom za zagrevanje vode i grejanja za hladnije klimatske uslove.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;