INFONET-468X60-BANNER

Net-nulta pasivna kuća u Novom Meksiku

22.12.2014. | Inhabitat

TAOsHouse je net-nulta (net-zero) energetska kuća u Taosu, Novom Meksiku, koja se takođe može pohvaliti sa sertifikatom PassivHaus. Projektovana od strane arhitektonskog biroa NeedBased iz Santa Fea, ova kuća je izgrađena za par u svojim 60-im godinama i adaptiraće se njima kako oni stare. TAOsHouse se kompletno napaja sa samo 2kW krovnim solarnim sistemom, i ona je veoma izolovan i hiper efikasna, kao i prepuna sa održivim materijalima.

TAOsHouse se nalazi u zajednici Valaverde Komons, što je održivo orijentisana zajednica za penzionere koji se nalazi na samo 15 minuta hoda od centralnog trga grada Taos. Kuća sa tri spavaće sobe i dva kupatila je izgrađena za par u svojim 60-im godinama i inkorporira dizajn „starenje u mestu“, koji povećava fleksibilnost za bilo koji zdravstveni problem koji se može pojaviti u budućnosti.

Okružena prelepim pejzažem, kuća TAOsHouse ukršta javne i privatne prostore u kojima se uživa u pogledima, suncu i komšiluku. Enterijer kuće je ispunjen sa prirodnom svetlošću i obrađen sa gipsanim zidovima boje zemlje, prozorima od bambusa od poda do plafona i betonskim podovima.

Pored projektovanja doma koji bi se mogao koristiti generacijama i doma koji se integriše sa pejzažom, arhitekte su takođe projektovali kuću da bude veoma održiva sa energetski efikasnim sistemima, materijalima visokih performansi i ekološkim završnim materijalima.

Kuća je net-nulta energetska kuća, sertifikovana od strane Passivhaus instituta iz Nemačke. Objekat poseduje podno grejanje, rekuperaciju toplote, solarni pasivni dizajn sa termalnom masom i omotačem visokih performansi za minimiziranje gubitaka energije. Sve ovo čini dom koji zahteva veoma malo energije - u stvari, kuća TAOsHouse ima samo devet (9!) fotonaponskih panela od 230 vati koji je čine net-nultom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;