SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća vidikovac u Japanu

11.12.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Tato Architects je bio suočen sa izazovom prilikom projektovanja kuće za svog klijenta na planini Roko u Japanu - sa parcelom lociranom visoko na brdu, arhitekte su morale da očuvaju prelepe poglede na okolinu, ali i da pruže neku privatnost za stanare kuće. Imajući to u vidu, arhitekte su odvojile dnevne aktivnosti na one koje bi mogle biti javne i one koje su privatne.

Aktivnosti u prvoj kategoriji su smeštene u svetlom, otvorenom volumenu od stakla u prizemlju kuće, dok je privatnost dobijena zahvaljujući prvom spratu napravljenom od valovitog čelika. Neobični dizajn iskorišćava maksimalno prirodno osvetljenje i resurse, uz obezbeđivanje zadivljujućih pogleda i prostora za privatnost i opuštanje.

Kuća na planini Roko se sastoji od privatnog prostora i ateljea koji nadgleda prelepi japanski pejzaž. Jo Šimada, arhitekta iz biroa Tato Architects je predvodio projekat. Zanimljivost je da su temelji kuće iskopani ručno, jer je parcela previše strma za dovođenje teških mašina za pobijanje šipova.

Arhitekte su odvojile svakodnevne aktivnosti u javne i privatne; aktivnosti kao što je primanje gostiju, puštanje muzike pored objekata kao što je plakar za biciklo su smešteni u zastakljenom prizemlju. Više privatniji prostor je napravljen za kuhinju, kupatilo i spavaću sobu na prvom spratu, koji je prekriven sa fasadom od valovitog čelika koji se uklapa sa okolnim kućama.

Prirodno provetreni prostori, termalni sistem uskladištenja solarne energije za potrebe grejanja i obilje prirodne svetlosti, krunisano sa neverovatnim pogledima omogućava kući na planini Roko da postigne pravi balans.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;